Blokland sluit vertrek uit IND/DEM niet uit
BRUSSEL - Europarlementariër Blokland acht het denkbaar dat de delegatie van CU-SGP in het EP op enig moment uit de groepering stapt waartoe zij nu behoort en dat zij aansluiting zoekt bij de christendemocraten.
Momenteel maken de twee vertegenwoordigers van de protestants-christelijke partijen, Blokland en Belder, deel uit van de fractie met de naam Onafhankelijkheid en Democratie, afgekort in het Engels: IND/DEM. Binnen de ChristenUnie lijkt er sprake van een groeiende onvrede hierover.Zo riep de aan de VU en de Theologische Universiteit te Kampen verbonden prof. G. Harinck zaterdag in een column in het Nederlands Dagblad de ChristenUnie op dat samenwerkingsverband snel de rug toe te keren. De hoogleraar onderbouwde zijn betoog met eerder in de Volkskrant door een journalist naar voren gebrachte aantijgingen dat uit Griekenland en Polen afkomstige leden van IND/DEM schuldig zijn aan uitingen van antisemitisme.
Volgens Blokland verrichtte Harinck geen eigen onderzoek en kloppen zijn beweringen niet. „Wij hebben uiteraard met de betrokken collega’s over deze zaak gesproken, hun om uitleg gevraagd en hoor en wederhoor toegepast. Daarbij is ons niets gebleken van antisemitisme, xenofobie of iets dergelijks onder de Polen. De Griek Karatzaferis op zijn beurt zegt zelfs juist een vriend te zijn van Israël. Hij reageerde dan ook verbaasd en verbijsterd.”
Al met al ziet Blokland op dit moment geen aanleiding om IND/DEM te verlaten. „Trouwens, als er al sprake zou zijn van misdragingen, dan moet je niet vragen of wij opstappen, maar dan moet je aandringen op het vertrek van degenen die dat betreft. Bovendien vergeet Harinck dat ik slechts een van de twee ben van onze delegatie; Belder en ik nemen gezamenlijk beslissingen.”
Toch houdt hij de mogelijkheid open dat er op enig moment in de resterende periode tot de Europese verkiezingen van halverwege 2009 een andere afweging volgt ten aanzien van wel of niet blijven in de in 2004 opgerichte groep. „Ik sluit niets uit”, deelt hij desgevraagd mee.
Hij heeft daarbij, zo blijkt uit zijn toelichting, een concrete situatie op het oog. „Het belangrijkste punt dat ons als afgevaardigden van IND/DEM verbindt aan elkaar, is het verzet tegen de beoogde EU-grondwet. Inmiddels neemt het kabinet in Den Haag ook afstand van dat document. Het streeft naar enkel een herziening van het thans geldende Verdrag van Nice. Als wij het uiteindelijke resultaat van de onderhandelingen tussen de lidstaten kunnen steunen en de partners binnen de IND/DEM niet, omdat ze het bijvoorbeeld toch als te federalistisch beoordelen, ontvalt de basis aan de samenwerking en hebben wij bij hen niet meer zoveel te zoeken.”
Blokland beaamt dat bij dit alles tevens een rol speelt dat zijn partij is toegetreden tot de regeringscoalitie en daarbinnen haar invloed aanwendt om de Nederlandse visie op Europa in de door hem gewenste richting bij te buigen.
Participeren in een fractie is in het EP nodig om over bepaalde faciliteiten te beschikken en om niet, zoals Blokland het verwoordt, monddood te raken. Een vertrek uit IND/DEM zou dus een overstap betekenen naar een andere groepering en dan ligt de Europese Volkspartij (EVP), die de christendemocraten in de EU verenigt, het meest voor de hand. „Als daar goede redenen toe zijn, moet dat maar gebeuren”, meent de Europarlementariër.
Groot bezwaar tot dusver daartegen is dat binnen een zo omvangrijke club er weinig ruimte zal zijn om het eigen geluid in Brussel en Straatsburg voor het voetlicht te brengen. Maar daarover kunnen natuurlijk afspraken worden vastgelegd, hoor je als je daarover praat met mensen uit het CDA. De Britse conservatieven beschikken tenslotte eveneens over een soort uitzonderingspositie binnen de EVP.
Directeur H. van Rhee van het CU-partijbureau merkt op: „Wij vinden, evenals Blokland, de IND/DEM geen ideale constructie.” Tegen de achtergrond van die constatering is door zijn partij vorige maand een werkgroep geïnstalleerd om te zoeken naar alternatieven voor de periode na 2009. Maar ook Van Rhee sluit een overstap op reeds een eerder tijdstip niet uit. Binnen de CU-achterban zou naar zijn zeggen een vertrek uit de omstreden formatie worden toegejuicht.
De vraag rijst wat in die situatie de opstelling van de SGP zal zijn. Blokland van zijn kant daarover: „Ik doe niets zonder Bas Belder. We weten wat we aan elkaar hebben. Onze theologische achtergrond stempelt ons politiek handelen, we opereren vanuit een gemeenschappelijk erfgoed.”
Algemeen voorzitter W. Kolijn van de staatkundig-gereformeerden benadrukt dat samenwerking met de christendemocraten door zowel SGP als ChristenUnie nooit is beschouwd als een reële optie.