Buitenland

Afghaanse senaat wil dialoog met Taliban

KABUL (ANP/RTR) – De Afghaanse senaat heeft dinsdag in een motie aangedrongen op directe gesprekken met de extremistische Taliban en andere groeperingen die tegenstanders zijn van de regering van president Hamid Karzai. De senaat heeft voorts gevraagd om een einde aan de militaire acties tegen de Taliban.

8 May 2007 17:31Gewijzigd op 14 November 2020 04:45

Karzai zelf heeft bijna de helft van de 101 senatoren benoemd en de senaat steunt doorgaans het beleid van de president. Senaatsvoorzitter Sibghatullah Mojadidi is een vertrouweling van Karzai die een speciale commissie leidt die contact zoekt met de oppositie inclusief de extremisten uit de bevolkingsgroep van de Pathanen, de Taliban.Maar de motie van dinsdag komt in een tijd van toenemende onvrede over burgerslachtoffers van de militaire acties van westerse bondgenoten van Karzai en over corruptie binnen diens regeringsapparaat. Een grote meerderheid schaarde zich achter de motie die wordt voorgelegd aan Karzai die voor zover bekend nog geen gesprekken met de Taliban heeft gerealiseerd. De Taliban stellen doorgaans dat ze Karzai en zijn buitenlandse troepen zullen verjagen.

Eerder kreeg Karzai een wetsvoorstel voor zijn kiezen waarin wordt bepaald dat er amnestie moet komen voor oorlogsmisdaden die in het bloedig verscheurde land gedurende dertig jaar zijn gepleegd.

De president wordt steeds vaker geconfronteerd met groot ongenoegen in eigen gelederen. Ministers uit zijn eigen kabinet steunden recent publiekelijk oproepen van een geïmproviseerde club opposanten in het parlemente die eiste dat er een premier komt aan wie de president macht afstaat.

Dinsdag nog werd in Kandahar een burger gedood toen die tussen de westerse NAVO–troepen en Taliban–strijders verzeild raakte. De secretaris–generaal van de NAVO, De Hoop Scheffer, beklemtoonde dinsdag na gesprekken met de Pakistaanse president Pervez Musharraf in Islamabad dat de strijd tegen de Taliban moet doorgaan. Maar hij erkende dat er meer dan dat nodig is om het conflict op te lossen, met name wederopbouw, ontwikkeling en de bouw van een natie–staat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer