„EU moet gps–satellieten overnemen”
BRUSSEL (ANP/DPA) – De Europese Unie moet de bouw van Europese gps–satellieten overnemen. Huidig EU–voorzitter Duitsland kondigde maandag daartoe een voorstel aan.
Het project van bijna 4 miljard euro wordt dan de grootste EU–investering ooit. De satellieten komen momenteel niet van de grond, omdat een consortium van grote bedrijven de exploitatie niet rond krijgt.Minister Bos (Financiën) staat niet te popelen om geld bij te storten. „Iets waar meer EU–geld naartoe moet, daar sta ik in principe argwanend tegenover", zei hij in de marge van een EU–raad in Brussel.
Volgens ingewijden zou de Nederlandse extra bijdrage omgerekend neerkomen op ruim 80 miljoen euro.
Nederland heeft zich steeds verzet tegen ideeën om de satellieten in overheidshanden te nemen. Toenmalig minister Gerrit Zalm (Financiën) vond dat vooral een taak voor het bedrijfsleven.
Duitsland wil echter koste wat kost vasthouden aan het prestigeproject, dat 150.000 banen zou moeten opleveren. Haast is geboden omdat Rusland en China ook alternatieven de ruimte inschieten, aldus de Duitse minister Wolfgang Tiefensee (Verkeer) maandag.
Inmiddels is zeker dat de satellieten niet op het beoogde moment in 2011 in de lucht hangen, zo heeft een woordvoerder van de Europese Commissie maandag gezegd. Het uitstel raakt direct de Nederlandse plannen voor rekeningrijden. De overheid rekende erop gps–satellieten als techniek te kunnen gebruiken.
Het zogeheten Galileoproject omvat dertig navigatie–satellieten. Ze zouden de Europese tegenhanger moeten zijn van het huidige Amerikaanse systeem. Auto’s en nooddiensten zouden dan nauwkeuriger hun locatie en handigste route kunnen aflezen. De EU is dan ook niet meer afhankelijk van de VS.
Probleem is echter dat bedrijven moeten betalen voor de Europese gegevens en de Amerikaanse gps gratis is.