Buitenland

Gül stelt zich niet langer kandidaat

ANKARA - De kandidaat van de conservatieve partij AK voor het Turkse presidentsschap, minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül, heeft de handdoek in de ring geworpen. Na een nieuwe mislukte stemming in het parlement, dat zondag een nieuwe president had moeten aanwijzen, houdt hij het naar eigen zeggen voor gezien.

Buitenlandredactie
7 May 2007 10:51Gewijzigd op 14 November 2020 04:45
MANISA – Tienduizenden Turken gingen afgelopen zaterdag de straat op om te protesteren tegen de regering van premier Erdogan. Ook de conservatieve kandidaat voor het presidentschap, Abdullah Gül, moest het ontgelden. De betogers zien in hem een bedreiging
MANISA – Tienduizenden Turken gingen afgelopen zaterdag de straat op om te protesteren tegen de regering van premier Erdogan. Ook de conservatieve kandidaat voor het presidentschap, Abdullah Gül, moest het ontgelden. De betogers zien in hem een bedreiging

„In de actuele situatie” is Gül niet langer kandidaat. Hij liet zich er zondag niet over uit of hij na een eventuele grondwetswijziging als kandidaat beschikbaar zou zijn bij een presidentsverkiezing door het volk. In een zaterdag gepubliceerd interview had hij nog gezegd dat hij dan met gemak 70 procent van de stemmen zou krijgen.Het was zondag de tweede keer dat de opkomst van parlementariërs te laag was om een nieuw staatshoofd aan te wijzen. De oppositie boycotte de stemmingen; de AKP heeft niet genoeg afgevaardigden voor het quorum van twee derde van de leden van het parlement.

Güls kandidatuur was zeer omstreden omdat hij van de confessionele AK-partij is, en gevreesd werd dat met hem als president het seculiere karakter van de Turkse staat in gevaar zou komen. Gül, een trouwe bondgenoot van premier Recep Tayyip Erdogan, was de enige presidentskandidaat. Maar om tot een geldige stemming te komen moeten ten minste 367 parlementsleden aanwezig zijn, en dat quorum werd zondag opnieuw niet gehaald. Een eerste poging werd vorige week door het constitutionele hof ongeldig verklaard.

De huidige president, Ahmet Necdet Sezer, geldt als een felle verdediger van de scheiding tussen geloof en staat die met de stichting van de republiek Turkije is ingesteld door Mustafa Kemal Atatürk. De regerende AK-partij zegt geen islamitische staat na te streven en is voorstander van Turks lidmaatschap van de Europese Unie.

Desalniettemin hebben het seculiere establishment en het Turkse leger -de hoeder van het erfgoed van Atatürk- zich de laatste weken verzet tegen de kandidatuur van Gül. In twee West-Turkse steden gingen zaterdag 110.000 mensen de straat op om zich tegen de plannen van Gül uit te spreken. Een miljoen mensen gingen deze demonstranten voor in Istanbul en Ankara.

Voor 22 juli staan vervroegde parlementsverkiezingen op het programma. De AK-partij heeft een wetsvoorstel ingediend dat het mogelijk moet maken dat de president direct door het volk wordt gekozen. Als dit voorstel op tijd wordt goedgekeurd, wordt mogelijk op 22 juli ook een nieuwe president gekozen.

Het is niet de eerste keer dat het Turkse parlement er niet in slaagt een nieuwe president te kiezen. Tussen maart en september 1980 werden maar liefst 115 vergeefse stemrondes gehouden. Sommige parlementariërs stemden bij wijze van grap op Ajda Pekkan, een destijds beroemde zangeres. De 116e stemronde was voorzien voor 12 september 1980, maar de strijdkrachten waren die voor met een staatsgreep. Het parlement kwam daarna drie jaar niet meer bijeen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer