Binnenland

Vroege zomer maakt consumenten dorstig

APELDOORN - Fabrikanten en leveranciers van verkoelende dranken varen wel bij de aanhoudende warmte. Er wordt veel meer bier en frisdrank verkocht dan normaal. Tegelijkertijd worden er door overheidsinstanties maatregelen genomen tegen de droogte.

Binnenlandredactie
2 May 2007 11:36Gewijzigd op 14 November 2020 04:44

„Mensen maken er met het mooie weer vaker een feestje van, gaan vaker buiten zitten. Biertje erbij, barbecue aan”, aldus een zegsvrouw van Albert Heijn.Bij de supermarkten van Albert Heijn is in april veel meer bier en frisdrank verkocht dan normaal, aldus de woordvoerster. „Er werd in onze winkels in april net zo veel bier en frisdrank verkocht als normaal in een warme zomermaand.”

Ook rosé en barbecuevlees vlogen de afgelopen maand de deur uit bij Albert Heijn. Het barbecueseizoen begon volgens berekeningen van Albert Heijn ongeveer twee weken eerder dan vorig jaar.

De frisdrankfabrikanten draaien de laatste weken overuren. „De vraag naar frisdranken ligt 20 procent hoger dan andere jaren”, zegt een woordvoerder van Coca-Coca.

Met de sportvelden gaat het door de aanhoudende droogte niet goed. Normaal gesproken worden de maanden mei en juni, na afloop van de voetbalcompetitie, benut om de bodem opnieuw in te zaaien. Maar als er de komende tijd geen neerslag valt, heeft dat weinig zin. Door de droge grond kan het zaad namelijk niet kiemen, aldus Freek Rienks van graszodenkwekerij Queens Grass in Borger. Beregening is volgens hem de enige oplossing. Maar bij sommige velden van amateurclubs kan dat niet of is het verboden.

Op de Veluwe en in de Achterhoek neemt het gevaar voor natuurbranden toe. De brandweer heeft voor deze gebieden de hoogste droogtecode afgekondigd. Dat houdt in dat er volgens de brandweer „zeer groot gevaar” voor natuurbranden bestaat. Een verkenningsvliegtuigje houdt de bos- en heidegebieden permanent in de gaten.

De waterschappen in Nederland hebben geen problemen door de droogte. De watersystemen werken zoals gebruikelijk, er is nog geen extra dijkinspectie nodig en behalve in het zuidoosten van Brabant zijn nog geen beregeningsverboden ingesteld.

Ook zijn er geen problemen te verwachten met het drinkwater, liet de vereniging van waterleidingbedrijven Vewin dinsdag weten. Het drinkwaterverbruik ligt deze maanden wel hoger dan in vergelijkbare periodes in andere jaren, maar zelfs in de droge en hete zomers van 2003 en 2006 is er geen tekort aan drinkwater ontstaan.

Waterschap Reest en Wieden is dinsdag begonnen met het inlaten van water uit het IJsselmeer in de natuurgebieden de Weerribben en de Wieden. De maatregel moet verdroging van het merengebied in de kop van Overijssel tegengaan.

Door de droogte is het waterpeil in de boezems en polders te laag, wat gevolgen heeft voor landbouw, scheepvaart, natuur en recreatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer