Onlusten bij 1 meiviering in Istanbul en Berlijn
ISTANBUL/BERLIJN/HAVANA (ANP/AFP/RTR/DPA) – Bij demonstraties voor de Dag van de Arbeid in de Turkse stad Istanbul zijn dinsdag volgens de autoriteiten circa zevenhonderd aanhoudingen verricht.
Onder de arrestanten zijn zes vakbondsleiders en bijna tweehonderd vrouwen. Ook in de Duitse hoofdstad Berlijn zijn tientallen mensen opgepakt bij ongeregeldheden.De Turkse zender NTV sprak zelfs van negenhonderd arrestaties in Istanbul. Eén persoon zou ernstig gewond zijn geraakt. De politie greep in met traangas en waterkannonnen toen een menigte betogers zich naar het centrale Taksim-plein verplaatste, hoewel de autoriteiten dat nadrukkelijk hadden verboden. Het verkeer in de miljoenenstad raakte volledig verlamd, omdat de politie wegen, veerboten en metrolijnen afsloot in een poging de demonstraties tot staan te dwingen.
Op het Taksim-plein in het Europese gedeelte van Istanbul kwamen 30 jaar geleden op 1 mei 36 mensen om het leven toen een schutter het vuur opende op een demonstrerende menigte en paniek uitbrak. De autoriteiten hadden dinsdag slechts een beperkt aantal vakbondsleiders toestemming gegeven om rode anjers te leggen op de bewuste plek.
In de wijken rondom het plein kwam het tot flinke ongeregeldheden waarbij onder meer molotovcocktails naar de politie werden gegooid en auto’s in brand werden gestoken. Volgens de politie hadden demonstranten ook wapens bij zich. Ongeveer 17.000 agenten waren op de been om de demonstranten in Istanbul in toom te houden. De Turkse autoriteiten waren dit jaar extra alert tijdens de 1 meiviering vanwege de politieke spanningen rond de voordracht van minister van Buitenlandse Zaken Gül voor het presidentschap.
De politie in Berlijn heeft dinsdag zeker 119 mensen aangehouden wegens gewelddadigheden tijdens betogingen voor de Dag van de Arbeid. Volgens een politiewoordvoerder gooiden de demonstranten flessen, stenen en vuurwerk naar de veiligheidsdiensten. De meeste arrestanten zouden dronken jongeren zijn. Er waren 5000 leden van de mobiele eenheid op de been om te voorkomen dat auto’s in brand werden gestoken en rellen uitbreken. In Berlijn is het al jaren onrustig op 1 mei. Ook in het Duitse Erfurt, het Chinese Macao en het Iraanse Teheran kwam het dinsdag tot incidenten. In onder meer Italië en Rusland gingen tienduizenden mensen vreedzaam de straat op.
Veel Cubanen hoopten dat president Fidel Castro zich dinsdag voor het eerst sinds juli vorig jaar weer in het openbaar zou vertonen tijdens de viering van de Dag van de Arbeid. Maar dat gebeurde niet. Miljoenen Cubanen verzamelden zich op straat in de hoop een glimp van de zieke revolutionaire leider op te vangen, maar moesten het doen met zijn broer en plaatsvervanger Raul Castro.
Wel heeft Fidel Castro dinsdag schriftelijk opgeroepen tot een „energierevolutie". Hij deed dat in het vierde artikel dat van zijn hand is verschenen sinds hij zich terugtrok uit het openbare leven voor een darmbehandeling. De 80-jarige Castro richt zich in het artikel op de Amerikaans-Braziliaanse samenwerking op het gebied van biogassen. „Onverzadigbaar in zijn behoeftes heeft het imperium de wereld opgeroepen om biogassen te produceren die de Verenigde Staten moeten bevrijden van hun afhankelijkheid van olie", schreef Castro in de communistische krant Granma.
In Nederland is Dag van de Arbeid gevierd door onder meer de Partij van de Arbeid. Fractievoorzitter Tichelaar sprak tijdens 1 meivieringen in Rotterdam en het Friese Zwaagwesteinde. Hij wees op de toenemende onzekerheid bij mensen de afgelopen twintig jaar door onder meer ingrepen in de sociale zekerheid, internationale ontwikkelingen en de recente moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh.