Binnenland

Slob: PvdA moet afspraak nakomen

LUNTEREN - De ChristenUniefractie in de Tweede Kamer accepteert niet dat de PvdA een administratieve scheiding mogelijk maakt zonder tussenkomst van een rechter.

Redactie politiek
1 May 2007 11:16Gewijzigd op 14 November 2020 04:44

„Dat gaat dus niet door”, zo dreigde ChristenUniefractievoorzitter Slob zaterdag tijdens een congres van zijn partij in Lunteren. In het regeerakkoord is afgesproken dat de flitsscheiding, waarbij echtparen via een maas in de wet zonder tussenkomst van de rechter kunnen scheiden, verdwijnt.De PvdA-fractie in de Tweede Kamer wil echter dat er een andere mogelijkheid komt om toch via een administratieve weg echtscheiding toe te staan. Slob vindt dat de PvdA de gemaakte afspraak in het regeerakkoord loyaal moet nakomen. „We laten niet toe dat de wet op dit punt geamputeerd wordt”, aldus de fractievoorzitter van de ChristenUnie. De Tweede Kamer debatteert binnen enkele weken weer over de wet die de flitsscheiding afschaft.

Slob begrijpt wel waarom de PvdA zich op het punt van de flitsscheiding dreigt af te keren van het regeerakkoord. De verkiezingsnederlaag van november vorig jaar heeft de partij behoefte zich te profileren. Maar dat mag volgens de ChristenUniefractievoorzitter niet ten koste gaan van de gemaakte afspraken: „De afspraken in het regeerakkoord moeten worden uitgevoerd. Daarvoor voel ik ook persoonlijk een grote verantwoordelijkheid. We zijn loyaal, maar niet gek.”

Verder vindt Slob dat het kabinet alles op alles moet zetten om schoolboeken in het komende jaar al gratis te maken. De ministers Bos van Financiën en Plasterk van Onderwijs lieten vorige week weten dat dit kabinetsplan in het komende schooljaar geen doorgang kan vinden vanwege financiële en organisatorische problemen. Slob eist dat in ieder geval de schoolboeken voor de onderbouw in het voortgezet onderwijs gratis worden. „We moeten de afspraken uit het regeerakkoord uitvoeren en niet doorschuiven”, aldus Slob.

ChristenUnieleider en vicepremier Rouvoet haalde uit naar (politieke) spraakmakers van linkse en liberale snit die de deelname van de CU aan het kabinet betitelden als terugkeer van de betutteling uit de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Volgens Rouvoet is de deelname van zijn partij aan het kabinet het bewijs „dat er wat aan de hand is” in Nederland. „Mensen zien dat de morele vrijblijvendheid van de jaren negentig meer kapot heeft gemaakt dan ons lief is. Degenen die individuele vrijheid en autonomie als het hoogste goed zagen, hebben over het hoofd gezien wat een samenleving leefbaar maakt en bijeenhoudt: gemeenschappelijk waarden”, aldus Rouvoet.

Daarom is er volgens de vice-premier nu, meer dan vijftien jaar geleden, ruimte om te praten over uitbuiting van vrouwen, overmatig drankgebruik bij jongeren, opvoedondersteuning en negatieve effecten van scheiding voor kinderen.

Rouvoet vroeg of de links-liberale politici en denkers wel in de gaten hebben welke veranderingen in de maatschappij plaatshebben: „Er gaapt een kloof tussen het beeld dat zij schetsen en de werkelijkheid. Mijn vraag aan hen is: Weten zij wel wat zich afspeelt in de samenleving? Mijn antwoord is: nee! Deze libertijnen lopen hopeloos achter de feiten aan.”

Het ChristenUniecongres was het eerste dat na de kabinetsformatie plaatsvond. Partijleden hadden formeel de gelegenheid om vragen te stellen over de formatie, maar niemand maakte van die gelegenheid gebruik.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer