Friese raad wijst motie WMO af
DANTUMADEEL - De aanbestedingsprocedure van de Friese gemeente Dantumadeel rond de Wet maatschappelijke ondersteuning hoeft niet opnieuw. Dat heeft de raad van de Friese gemeente dinsdag besloten.
Door dit besluit is een contract tussen de vier zogeheten NOFA-gemeenten, waarvan Dantumadeel uitmaakt, en de christelijke thuiszorginstantie Interzorg definitief van de baan. De gemeenten gaan de komende jaren met vijf andere, seculiere partijen in zee.CDA en ChristenUnie overwogen dinsdag eerst een motie in te dienen waarin het college werd gevraagd de hele aanbestedingsprocedure opnieuw te bezien. Aanleiding hiervoor was het feit dat de procedure onder tijdsdruk is uitgevoerd. Zo werden de criteria waaraan de gegadigde thuiszorginstellingen moesten voldoen pas laat bekend en is het plaatselijke WMO-platform niet of nauwelijks geraadpleegd.
„Omdat we zagen dat er geen meerderheid was, brachten we een motie in waarin werd gevraagd de huishoudelijke zorg over anderhalf jaar opnieuw aan te besteden”, aldus CDA-raadslid W. Slomp. „Deze motie is echter verworpen met tien stemmen tegen en vijf voor. Ondanks het feit dat we vooral hebben ingezet op de slordige voorbereiding is de huivering van seculiere partijen om voor christelijke zorgaanbieders in de bres te springen kennelijk te groot.”
Na de uitkomst van de aanbesteding begonnen zestig kerken in Noord-Friesland een handtekeningactie waarin de gemeenten werd gevraagd Interzorg toch een contract te gunnen. Interzorgdirecteur De Jong overwoog aanvankelijk een kort geding, maar zag daarvan af omdat hij het oordeel over de aanbestedingsprocedure en het belang van de factor identiteit wilde laten aan de politiek.
Cliënten die hun huishoudelijke zorg via Interzorg willen ontvangen, moeten dat doen via een persoonsgebonden budget. „Interzorg kan dat verrekenen met de gemeente, tegen de gemiddelde prijs van de vijf zorgaanbieders die de aanbesteding wonnen”, aldus Slomp.