Buitenland

Noord-Iraakse sekteleden doodgeschoten

BAGDAD - Een tiental mannen heeft zondag in Noord-Irak een bus aangehouden en 23 passagiers doodgeschoten. De slachtoffers zijn allen Yezidi’s, leden van een kleine sekte die zich kennelijk de woede van de daders op de hals haalde door de steniging van een Yezidivrouw die er met een moslim vandoor zou zijn gegaan.

Buitenlandredactie
23 April 2007 11:28Gewijzigd op 14 November 2020 04:43

Volgens brigadegeneraal Mohammed al-Waggaa Waggaa houdt de moordpartij verband met de steniging onlangs van een Yezidivrouw die was bekeerd tot de islam. Een andere politiebron zei dat de vrouw verliefd was geworden op een moslim en was weggelopen. Maar Yezidi’s -een voornamelijk Koerdische sekte die een engel aanbidt- zijn ook bedreigd door soennitische extremisten.Zo’n tien mannen in verscheidene auto’s hielden de bus aan die werknemers van een textielfabriek in Mosul vervoerde naar hun woonplaats Bashika, in de provincie Ninevah. De mannen scheidden de Yezidi’s van christenen op grond van hun paspoort, waarin de godsdienst wordt vermeld. Vervolgens werd naar Oost-Mosul gereden, waar de Yezidi’s voor een muur werden opgesteld en doodgeschoten.

Na de moordpartij gingen Yezidi’s in Bashika in groten getale de straat op. Winkels gingen dicht en moslims sloten zich op in hun huizen. De stad is voor 80 procent Yezidi, 15 procent christelijk en ongeveer 5 procent moslim.

De steniging van de Yezidivrouw vond ongeveer twee weken geleden plaats. Beelden ervan waren de afgelopen weken op Iraakse websites te zien. Een ooggetuige zei dat de daders de Yezidi’s hadden gezegd dat zij er niets mee te maken hebben als een vrouw besluit zich tot de islam te bekeren.

In Bagdad kwamen zondag bij autobomaanslagen ten minste twintig mensen om het leven. De meeste slachtoffers, dertien naast de twee daders, vielen bij een dubbele zelfmoordaanslag. Nog eens 82 mensen raakten gewond.

De dubbele zelfmoordaanslag werd gepleegd met twee bomauto’s. De eerste auto ramde een controlepost en explodeerde vlak voor het bureau. De tweede auto explodeerde iets later voor de controlepost. De doden waren vijf politieagenten en acht burgers. Onder de gewonden bevinden zich 36 burgers. Ook een aantal huizen en garagebedrijven in de buurt van het politiebureau, in de gemengd soennitisch-sjiitische wijk Baiyaa in West-Bagdad, raakten beschadigd door de explosies.

Later zondag explodeerde een geparkeerde autobom in het zuiden van Bagdad en vonden drie burgers de dood. Ten minste tien mensen raakten gewond.

In de Tigris ten zuiden van Bagdad zijn de lichamen van drie doodgeschoten mannen gevonden. De slachtoffers waren geblinddoekt en gekneveld. Britse militairen schoten bij een inval in Basra een verdachte van aanslagen op Britse en Iraakse militairen dood. Twee broers van de man werden gearresteerd.

In Fallujah is zaterdag de voorzitter van de gemeenteraad voor zijn huis vanuit een rijdende auto doodgeschoten. Het slachtoffer, de soennitische sjeik Sami Abdul-Amir al-Jumaili, werd een maand geleden voorzitter van de gemeenteraad, nadat zijn voorganger eveneens was vermoord. Daarvoor waren ook al twee voorzitters van de gemeenteraad van Fallujah vermoord.

Net als zijn voorganger was de 65-jarige Abdul-Amir een fel tegenstander van de soennitische terreurgroep al-Qaida in Irak, die in de provincie Anbar, waarvan Fallujah de hoofdstad is, op steeds meer verzet stuit van soennitische groeperingen.

De Iraakse premier Nuri al-Maliki arriveerde zondag in Caïro voor besprekingen met de Egyptische president Hosni Mubarak en het hoofd van de Arabische Liga, Amr Mussa. Al-Maliki zal de komende dagen een reis maken langs Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten en Oman. De tournee houdt verband met twee Irakconferenties die over ongeveer tien dagen plaatsvinden in Sharm al-Sheik in Egypte. De conferenties worden bijgewoond door buurlanden van Irak, Bahrein, Egypte, de vijf permanente lidstaten van de VN-Veiligheidsraad en andere ontwikkelde landen.

De Iraakse premier Al-Maliki heeft zondag de bouw van een muur om de soennitische wijk Azamiyah in Bagdad laten stilleggen. Volgens het Amerikaanse leger moet de muur de soennieten beschermen tegen de sjiieten in omliggende wijken, maar volgens Al-Maliki zijn daarvoor betere methoden te bedenken.

Inwoners van Azamiyah en soennitische leiders hadden felle kritiek op de bouw van de betonnen muur, die de bewoners zou isoleren. Op een persconferentie met secretaris-generaal Amr Mussa van de Arabische Liga in de Egyptische hoofdstad Caïro zei Al-Maliki dat hij tegen de muur was en de bouw ervan had laten stilleggen. „Deze muur doet ons denken aan andere muren”, zei hij verwijzend naar de Berlijnse Muur.

Hoewel Amerikaans president George Bush vrijdag zei dat er duidelijke verbeteringen zijn in Irak -het aantal slachtoffers van sektarisch geweld in Bagdad zou zijn gehalveerd sinds een militair offensief dat in februari van start ging-, verkeert het land nog steeds in grote chaos. Het meeste geweld lijkt zich simpelweg naar locaties buiten de hoofdstad te verplaatsen. Volgens de leider van de Democraten in Amerikaanse Senaat, Harry Reid, is de oorlog in Irak verloren. Bush wil daar echter niets van weten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer