VS doen het slecht als wereldwijde politieman
WASHINGTON - Amerika wekt weinig vertrouwen als internationale politieagent, maar de VS moeten wel blijven bijdragen aan multilaterale vredesinitiatieven. Dat is het resultaat van een opiniepeiling in vijftien landen dat deze week werd gepubliceerd.
In Frankrijk vindt 89 procent van de ondervraagden dat de VS „meer de rol van politieagent van de wereld spelen dan goed is.” Ook in de VS zelf en in China, Rusland en nog negen van de overige onderzochte landen oordeelt een grote meerderheid van de respondenten dat de Amerikanen overdrijven met de rol die ze zichzelf hebben toebedeeld. Alleen in de Filipijnen en in Israël hebben veel mensen vertrouwen in Uncle Sam als ’s werelds politieagent.Bijna driekwart van de Russen en de Fransen en nog meer Argentijnen en Peruanen vinden dat ze er niet van uit kunnen gaan dat de VS „verantwoordelijk” zullen optreden in de wereld. In de Filipijnen, in Israël en ook in Polen oordeelt een meerderheid van de respondenten wel dat de VS zich ten minste „enigszins verantwoordelijk” gedragen.
In alle onderzochte landen verwerpt een meerderheid van de ondervraagden de stelling dat de VS zich moeten blijven opwerpen als „wereldleider” om internationale problemen op te lossen. Maar alleen in Argentinië en in de Palestijnse gebieden zeggen veel mensen volgens de steekproef dat de Amerikanen zich maar beter kunnen terugtrekken uit de meeste internationale vredesinitiatieven. De respondenten uit de andere landen vinden veelal dat de VS „hun deel van het werk moeten doen.”
De peiling werd uitgevoerd voor de Chicago Council on Global Affairs en WorldPublicOpinion.org. Volgens Steven Kull van WorldPublicOpinion.org bevestigt de enquête andere peilingen die aantonen dat de VS in het buitenland een bar slecht imago hebben.
Het goede nieuws voor de Amerikanen is volgens Kull dat veel mensen toch verwachtingen hebben van Washington en zelfs van het Amerikaanse leger. Slechts in vijf landen vindt een meerderheid van de ondervraagden dat de VS hun internationale militaire aanwezigheid moeten verminderen: in Argentinië, de Palestijnse gebieden, Frankrijk, China en Oekraïne. In de Filipijnen, in Israël, in Polen en in de VS zelf oordelen de meeste mensen dat de VS hun huidige aantal militaire bases in de wereld op peil moeten houden, of zelfs moeten verhogen.
De peiling maakt duidelijk dat het imago van de VS er in veel landen op achteruitgaat. Maar een meerderheid van de respondenten in India en China heeft wel de indruk dat de relaties tussen hun land en de VS verbeteren, terwijl ook in Indonesië en Thailand veel mensen er zo over denken.