Aanslagen Marokko jagen toeristen niet weg
RABAT (ANP) – De zelfmoordacties onlangs in de Marokkaanse stad Casablanca, waarbij zes moslimextremisten en één politieagent omkwamen, hebben nog geen gevolgen voor het toerisme gehad. Dat zeggen branchevertegenwoordigers in Marokko en Nederland.
De ervaring leert dat Nederlanders zich weinig van dergelijke gebeurtenissen aantrekken, aldus woordvoerster Mirjam Dresmé van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR). Ook vliegtuigmaatschappij Royal Air Maroc en het Marokkaanse toerismebureau zeggen geen afname te constateren.De jongste zelfmoordacties waren kinderspel, stelt de directeur van het Marokkaanse instituut voor hotellerie en toerisme. Salah Chakor: „Het is anders dan de aanslagen in Casablanca in 2003, waarbij 45 doden vielen."
Zes militante moslims kwamen vorige week in Casablanca om het leven. Zaterdag nog pleegden twee broers een zelfmoordaanslag nabij het Amerikaanse consulaat en een talenschool. Op 11 maart had een man zich opgeblazen in een internetcafé.
De autoriteiten vrezen voor nieuwe aanslagen. De afgelopen weken werden twintig mensen gearresteerd en zeker 25 „zeer gevaarlijke" verdachten worden nog gezocht.
Toch is er geen directe dreiging voor het publiek, stelt Mohammed Darif, onderzoeker en auteur van publicaties over islamistische netwerken. „De huidige strategie van al–Qaida en verwante groeperingen richt zich alleen op vertegenwoordigers van het staatsapparaat. Ze willen mensen rekruteren voor Irak."
Volgens de eerste onderzoeken hebben betrokkenen bij de aanslagen in Casablanca elkaar eerder in de gevangenis ontmoet. Darif ziet in hun daden een reactie op de repressieve strategie van de Marokkaanse regering, die in de nasleep van de aanslagen van 2003 veel mensen arresteerde. „Mensen die er toen niets mee te maken hadden, zijn in de gevangenis geradicaliseerd."
Waarnemers sluiten niet uit dat achter de zelfmoordaanslagen in Casablanca en de recente aanslagen in Algerije, waarbij meer dan dertig doden vielen, dezelfde groepering zit: al–Qaida in de islamitische Maghreb. Deze „nieuwe" groepering werd begin dit jaar gevormd uit een Algerijnse beweging en enkele splintergroepen. Darif noemt het „onmogelijk" dat er sprake is van individuele acties.