Buitenland

Turkse partij vreest moslimpresident

ANKARA (AP) - De leider van de Republikeinse Volkspartij, de grootste Turkse oppositiepartij, heeft dinsdag gewaarschuwd dat de aanstaande presidentsverkiezingen ernstige gevolgen kunnen hebben voor de toekomst van het land.

18 April 2007 10:04Gewijzigd op 14 November 2020 04:42

Partijleider Deniz Baykal zei dat de bevoegdheden van het presidentschap in handen dreigen te komen van iemand die openlijk gekant is tegen de seculiere grondwet.De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft erop gezinspeeld dat hij zich kandidaat zal stellen voor de presidentsverkiezingen, waarvan de eerste ronde vermoedelijk wordt gehouden op 26 april of 3 mei. Erdogan, de leider van de islamitische AK-partij, gooit hoge ogen. De president wordt namelijk gekozen door het parlement en zijn partij is daarin de grootste. De verkiezingen zijn nodig omdat zittend president Ahmed Necdet Sezers termijn van zeven jaar op 16 mei afloopt.

De Republikeinse Volkspartij dreigde met een boycot van de eerste stemronde, waardoor het benodigde quorum van 367 leden in het 550 leden tellende parlement niet zou worden gehaald. De partij liet ook weten dat zij een beroep op het Constitutionele Hof zal doen als de stemming ondanks de boycot wordt doorgezet.

Het hof zou de stemming kunnen annuleren, wat zou kunnen leiden tot vervroegde algemene verkiezingen. De grondwet is hier echter niet geheel duidelijk over. De AK-partij stelt zich op het standpunt dat een quorum van 184 leden voldoende is voor de stemming.

De zaak ligt uiterst gevoelig in Turkije, dat formeel een seculiere staat is maar dat een overwegend islamitische bevolking heeft. Zaterdag gingen in Ankara 300.000 mensen de straat op om tegen de eventuele kandidatuur van Erdogan te protesteren.

Erdogan zegt er geen islamitische agenda op na te houden, maar staat bekend als belijdend moslim. Zijn vrouw draagt een hoofddoek en hij heeft zich uitgesproken tegen het verbod op het dragen van sluiers in openbare gebouwen. Erdogan heeft ook geprobeerd overspel in het wetboek van strafrecht te laten opnemen, maar zag daar onder grote druk vanuit de Europese Unie van af.

Maandag is de periode gestart waarin Turken zich kandidaat kunnen stellen voor de presidentsverkiezingen. De periode eindigt op 25 april om middernacht, en de verwachting is dat Erdogan zijn kandidatuur pas tegen het einde van de periode bekend zal maken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer