Macedonië gelast arrestatie Albanese ex-rebellenleider
Macedonië heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de voormalige etnisch Albanese rebellenleider Ali Ahmeti, die nu een populair politicus is. Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte dat woensdag bekend.
Het arrestatiebevel is uitgevaardigd ondanks de amnestie die Ahmeti is verleend in het kader van het onder buitenlandse druk totstandgekomen vredesakkoord tussen de regering en de rebellen. Het ministerie liet weten dat de amnestie slechts geldt voor een van de vier aanklachten die tegen Ahmeti zijn ingediend.
Ahmeti en zijn partij Democratische Unie van Integratie zijn enorm populair onder de grote etnisch Albanese minderheid van Macedonië. Gevreesd wordt dat het arrestatiebevel de etnische onrust weer zal aanwakkeren. Op 15 september staan parlementsverkiezingen gepland.
Maandag werden al twee agenten doodgeschoten in het westen van Macedonië. Een etnisch Albanese splintergroep die zichzelf het Albanese Nationale Leger noemt, eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag op. De organisatie kondigde aan een nieuwe opstand te beginnen „om de Albanese landen te bevrijden en te verenigen.”
De schietpartij op de politieagenten was het bloedigste incident in Macedonië sinds een vredesverdrag vorig jaar een einde maakte aan het etnisch conflict tussen Slavische Macedoniërs en Kosovaarse en Macedonische Albanezen. Een NAVO-missie ziet toe op naleving van het akkoord. De internationale troepenmacht van ongeveer 700 militairen staat momenteel onder leiding van Nederland.
Woensdag werd een handgranaat gegooid naar het kantoor van Ahmeti’s partij, die het vredesakkoord steunt. De granaat richtte alleen schade aan het gebouw aan.
De Macedonische politie heeft drie etnische Albanezen opgepakt en aangeklaagd voor de moord maandag op twee politiemannen in de voornamelijk door Albanezen bewoonde stad Gostivar. De agenten waren vanuit een rijdende auto doodgeschoten. Volgens de politie zijn de verdachten leden van het voormalige bevrijdingsfront UCK.
Buitenlandse diplomaten hebben er bij de Macedonische regering op aangedrongen geen stappen te ondernemen tegen Ahmeti. Critici beschuldigen zowel Macedonische als rivaliserende etnisch Albanese politieke partijen van pogingen om Ahmeti op een zijspoor te zetten in de aanloop naar de verkiezingen. Ook Macedonische nationalisten zijn tegen het vredesakkoord, dat erop gericht is de etnisch Albanese minderheid meer rechten en politieke invloed te geven.
Door de moord liep de spanning bij de nadering van de verkiezingen volgende maand sterk op. Volgens de autoriteiten ging het om een bewuste poging om de parlementsverkiezingen te saboteren. De afgevaardigden van het Westen in Macedonië zeiden dat het waarschijnlijk gaat om een poging van enkele splintergroeperingen om een hardhandige reactie van de regering uit te lokken, om zo de verkiezingen te beïnvloeden.