„Irreële EU-eis over duurzame energie”
De eis van de Europese Unie om in 2010 minimaal 15 procent van het wereldwijde energieverbruik uit duurzame energiebronnen te halen, is absoluut onhaalbaar.
Dat zei Robert Priddle, directeur van het Internationaal Energie Agentschap (IEA), woensdag tijdens een persconferentie op de wereldtop over duurzame ontwikkeling in Johannesburg. De EU wil internationale afspraken over het gebruik van duurzame energie, maar de Verenigde Staten, die sterk afhankelijk zijn van olie en kolen, weigeren elke harde doelstelling op het gebied van energie. Momenteel komt slechts 2 procent van het wereldwijde energieverbruik uit duurzame energiebronnen als wind- en zonne-energie. „Het is onmogelijk om dat binnen tien jaar naar 15 procent te laten stijgen”, aldus Priddle, die zich niet aan een concrete voorspelling waagde hoe hoog dit percentage in 2010 daadwerkelijk zal uitkomen. Sommige deskundigen rekenen ook het gebruik van biomassa, zoals brandhout, tot de duurzame energiebronnen, maar volgens de IEA-directeur is dat onterecht. „Op de lange termijn vormt het gebruik van biomassa een grote bedreiging voor het milieu in de vorm van ontbossing en erosie. Bovendien is het gebruik van brandhout een gezondheidsrisico, omdat het veelal in kleine, afgesloten hutjes wordt gestookt.”
Priddle waarschuwde verder voor te veel optimisme over de duurzaamheid van traditionele energiebronnen als elektriciteit en aardolie. Weliswaar gaan statistici ervan uit dat we ons zeker de komende dertig jaar geen zorgen hoeven te maken, maar door politieke instabiliteit en gebrek aan investeringen in de energie-infrastructuur kan de aanvoer van energie ernstig in gevaar komen, aldus de IEA-topman. Als voorbeeld noemde Priddle de elektriciteitssector. Ontwikkelingslanden moeten de komende dertig jaar naar schatting bijna 3000 miljard euro in elektriciteitsnetwerken investeren om de huidige leverantie op peil te houden. „Zelfs als ze erin slagen een dergelijk bedrag bij elkaar te krijgen, dan nog blijven er miljoenen mensen die geen toegang tot elektriciteit hebben.” Momenteel beschikken wereldwijd zo’n 1,6 miljard mensen niet over stroom. Hoewel jaarlijks 75 miljoen mensen toegang tot elektriciteit krijgen, zullen over dertig jaar vermoedelijk nog steeds 1,4 miljard mensen zonder stroom zitten, mede door de explosieve bevolkingsgroei in de derde wereld.