Weer bloedig weekeinde in Irak
BAGDAD (ANP/AFP) - Tijdens een bloedig weekeinde zijn in Irak zeker 85 doden gevallen. In Bagdad vielen zondag door drie aanslagen met autobommen in sjiitische wijken in totaal zeker 35 doden en vijftig gewonden.
In de doorgaaans rustige sjiitische stad Kerbala vielen zaterdag zeker veertig doden door een zware autobom.In Bagdad explodeerde zondagochtend in de sjiitische wijk al-Shurta al Arabba een autobom bij een restaurant waardoor zeker achttien mensen werden gedood. Enkele uren later explodeerde in de drukke winkelwijk Karrada een bus vol explosieven, waardoor tenminste elf mensen de dood vonden. In een andere sjiitische wijk pleegde een zelfmoordenaar een aanslag met een busje, waardoor zes mensen omkwamen. Door een aanslag op een brug over de Tigris in Bagdad kwamen zaterdag zeker tien mensen om.
Twee Britse militairen kwamen zondag om het leven toen ten noorden van Bagdad twee transporthelikopters neerstortten. Volgens het Britse leger zijn de twee toestellen tijdens de vlucht met elkaar in botsing gekomen. Volgens de BBC waren de helikopters betrokken bij een speciale missie.
In de doorgaans rustige Zuid-Iraakse pelgrimsstad Kerbala kwamen zaterdag zeker 42 mensen om toen een autobom ontplofte in een drukke wijk bij een busstation. Er vielen 160 gewonden. Veel van de doden zijn vrouwen en kinderen. Ook sjiitische pelgrims, die in de stad waren voor een bezoek aan de beroemde Imam Husseinmoskee, verloren het leven. De Arabische nieuwszender al-Jazeera berichtte over zeker vijftig doden.
Gouverneur Akhil Khazali van Kerbala stelde een uitgaansverbod in en verklaarde de stad voorlopig verboden terrein voor voertuigen. De veiligheidsdiensten hebben extra controleposten ingericht en lieten alleen automobilisten door die over een speciale toegangspas beschikken.
De aanslag in Kerbala was gericht tegen sjiitische moslims en werd waarschijnlijk gepleegd door soennitische extremisten. De Amerikaanse krant The Washington Post berichtte zaterdag dat er steeds meer wrijving ontstaat tussen soennitische groeperingen en de al-Qaedabeweging van Osama bin Laden. Al-Qaeda is in Irak actief met buitenlandse strijders en kreeg aanvankelijk steun van de soennieten die zich overvleugeld voelden door de sjiitische meerderheid.
Inmiddels lijken de soennieten tot het besef te zijn gekomen dat de activiteiten van al-Qaeda niet het belang van Irak dienen, zo zei een Iraakse parlementariër tegen The Washington Post. De terroristische beweging zou de afgelopen weken ook meer dan dertig strijders van verschillende soennitische facties hebben gedood.