Rusland zet vraagtekens bij nucleaire claim Iran
MOSKOU/TEHERAN - Rusland zet vraagtekens bij de claim van Iran dat het bij de uitvoering van zijn nucleaire programma een doorbraak heeft bereikt. De Russische minister van Defensie, Sergei Lavrov, zei dinsdag dat Moskou geen bewijs heeft dat Iran in staat is uranium op industrieel niveau te verrijken.
Ondanks de woorden van Lavrov maakt de internationale gemeenschap zich grote zorgen over de nucleaire ambities van het bewind in Teheran. EU-voorzitter Duitsland stelde in een verklaring dat het met „grote zorg” kennis heeft genomen van de Iraanse beweringen.Het hoofd van het Iraanse nucleaire programma zei maandag dat zijn land uranium kan produceren op industrieel niveau. Iran zou op dit moment 3000 centrifuges geïnstalleerd hebben in een complex voor uraniumverrijking in de stad Natanz, circa 200 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Teheran. Iran zou het aantal centrifuges in Natanz willen uitbreiden tot 50.000.
In een reactie op de beweringen van Iran stelde een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dat Moskou de ontwikkelingen in Iran nauwlettend in de gaten houdt. Hij waarschuwde tegelijkertijd voor een „teveel aan emoties en sensatiezucht.” Rusland is betrokken bij de bouw van de kerncentrale Bushehr, in het zuiden van Iran. Maar de ingebruikneming loopt vertraging op doordat Iran achterloopt met betalingen.
Ook Frankrijk heeft twijfels bij de beweringen van Teheran. Minister Douste-Blazy van Buitenlandse Zaken zei de verklaring van president Ahmadinejad te betreuren. Hij riep Iran op zich te houden aan de resoluties van de VN-Veiligheidsraad die het land nadrukkelijk gelasten alle gevoelige nucleaire activiteiten te staken.
Iran heeft door zijn nucleaire ambities een gespannen verhouding met de internationale gemeenschap. Verrijkt uranium wordt gebruikt voor de productie van kernenergie, maar in grote hoeveelheden kunnen er ook kernwapens mee worden gemaakt. Tal van landen, de Verenigde Staten voorop, denken dat Iran aan kernwapens werkt. Het regime in Teheran stelt echter dat het met het nucleaire programma uitsluitend vreedzame doeleinden nastreeft.
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties legde het islamitische bewind in Iran eind maart nog nieuwe sancties op, omdat het land al maanden weigert tegemoet te komen aan de eis van de raad om te stoppen met de verrijking van uranium.
Verder verwijt de internationale gemeenschap Teheran dat het niet goed samenwerkt met inspecteurs van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), die de nucleaire activiteiten van Iran moeten controleren.
Dinsdag arriveerden twee IAEA-inspecteurs bij het complex voor de verrijking van uranium in Natanz. Het is onduidelijk of ze de centrifuges voor het verrijken van uranium mogen bekijken.