Economie

PvdA eist actie tegen topinkomens

DEN HAAG - De PvdA-fractie in de Tweede Kamer wil werkgevers onder druk zetten om de hoge beloningen in de top van bedrijven aan te pakken.

Redactie politiek
10 April 2007 11:55Gewijzigd op 14 November 2020 04:40

Afgelopen vrijdag lieten minister Bos en staatssecretaris De Jager van Financiën de Kamer nog per brief weten niets te zien in het idee om inkomens in de top van ondernemingen aan te pakken met belastingmaatregelen. Dit idee van een zogeheten graaitax is recent voorgesteld door FNV-voorzitter Jongerius.Volgens de bewindslieden treft een dergelijk toptarief niet alleen de bestuurders van de ondernemingen die zichzelf buitensporig belonen, maar heeft de belastingmaatregelen ook een algemene werking. Bovendien zou een toptarief de concurrentiepositie van ons land kunnen schaden. Nederland behoort nu al tot de landen met de hoogste tarieven in de inkomstenbelasting.

Dinsdag debatteert de Tweede Kamer over de brief. Volgens PvdA-Kamerlid Tang blijkt uit het schrijven dat het kabinet de zorg van de vakbeweging over de topinkomens deelt. Hij vindt dat de werkgevers nu „met de billen bloot moeten.”

Tang noemt de beloningen in de top van de ondernemingen „willekeurig” en zegt dat ze vaak gebaseerd zijn op de schommelingen op de effectenbeurs. Ook vindt hij dat voor de topbestuurders van ondernemingen moet gelden dat ze „loon naar werken” krijgen.

De hoge beloningen in de top van bedrijven zouden volgens de PvdA’er besproken moeten worden tijdens het geplande overleg tussen het kabinet met werkgevers en werknemers, de zogeheten participatietop, die binnenkort wordt gehouden. De sociale partners zouden hier afspraken kunnen maken over topinkomens. Als dat niet lukt, zouden fiscale maatregelen alsnog kunnen dienen als een stok achter de deur, stelt Tang.

In het regeerakkoord zijn geen afspraken gemaakt over het via de fiscus aanpakken van de topinkomens in de private sector. Wel staat erin dat de ondernemingsraad een adviesrecht moet krijgen over de beloningen in de top van een onderneming.

In het debat over de regeringsverklaring gaf het kabinet aan ook een rol te zien voor de aandeelhouders. De commissie-Frijns heeft aanbevelingen gedaan om de gedragscode van beursgenoteerde ondernemingen, de code-Tabaksblat, te verbeteren. Er moet zichtbaarder gemaakt worden hoeveel de topbestuurders precies verdienen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer