Pelosi brengt bezoek aan Saudi-Arabië
NEW YORK - Na haar bezoek aan Syrië is de Amerikaanse Democrate Nancy Pelosi woensdag gearriveerd in de Saudische hoofdstad Riyad, waar zij werd ontvangen door koning Abdullah. Volgens een Saudische woordvoerder bespraken de vorst en de voorzitster van het Huis van Afgevaardigden „een breed spectrum van problemen in het Midden-Oosten.”
Hun aandacht ging vooral uit naar de oorlog in Irak en naar een mogelijke oplossing van de Israëlisch-Palestijnse problematiek. De Saudische koning bemiddelde onlangs tussen de gematigde Palestijnse president Mahmud Abbas en de militante beweging Hamas die over een meerderheid in het parlement beschikt. Zeer tot ongenoegen van Washington, dat Hamas beschouwt als een terroristische organisatie die politiek moet worden geïsoleerd.Amerika’s militaire aanwezigheid in Irak noemde de Saudische koning onlangs tijdens een bijeenkomst van Arabische leiders in Riyad een „illegale bezetting.” Opmerkelijke woorden voor een van Washingtons trouwste bondgenoten in het Midden-Oosten.
„Deze opmerking moet waarschijnlijk uitgelegd worden als een aanwijzing dat Abdullah met het naderend einde van de regeringsperiode van president Bush ook het einde ziet naderen van een star Amerikaans beleid in de regio”, meent politiek analist Karim Sadjadpour Van de Carnegie Stichting voor Internationale Vrede.
In Damascus was Pelosi uitgebreid ontvangen door de Syrische president Bashar al-Assad. Pelosi en haar delegatie van vijf Democraten en een Republikein benadrukten bij de Syrische president de zorgen van Washington over de steun van Damascus aan Hamas en Hezbollah, die Washington beschouwt als terroristische organisaties. Pelosi liet Al-Assad overigens weten dat Israël bereid is tot vredesbesprekingen met Syrië. De president zei dat Damascus daartoe ook bereid is als die besprekingen maar leiden tot teruggave van de Golanhoogte, die Israël tijdens de zesdaagse oorlog in 1967 op Syrië veroverde.
De regering Bush was niet blij met Pelosi’s bezoek aan Bagdad. „President al-Assad is door ons geïsoleerd vanwege zijn pro-terroritische opstelling. Door haar bezoek aan Damascus demonstreert Pelosi dat de Democraten bereid zijn om zulk negatief gedrag door de vingers te zien”, aldus vicepresident Dick Cheney woensdag tegenover ABC-News. Dat is onzin volgens Pelosi. „Wij hebben president al-Assad onze zorgen gemeld over het beleid van Damascus, maar het is beter om hierover openlijk te praten dan landen als Syrië gewoon te negeren’’, aldus Pelosi.