Granaataanslag overschaduwt begin proces Holleeder
AMSTERDAM (ANP) – Twee raketinslagen in de extra beveiligde rechtszaal in Amsterdam–Osdorp hebben maandag de eerste dag van het proces tegen Willem Holleeder en een aantal medeverdachten overschaduwd. De voor Nederlandse begrippen ongekende gewelddadige actie gericht tegen een rechtbank, leidde er toe dat de zwaarbeladen rechtszaak pas begon na een vertraging van 4,5 uur.
De rechtbank verplaatste de zitting uit veiligheidsredenen wel. De start van het proces werd daarom gemaakt in het rechtbankgebouw aan de Parnassusweg in Amsterdam–Zuid.
De Bunker, zoals de rechtbank in Osdorp beter bekend staat, raakte in de nacht van zondag op maandag flink beschadigd door de afgeschoten explosieven. Desondanks mochten alle betrokkenen bij de zaak, onder wie familieleden, advocaten en de verzamelde pers er later op de ochtend naar binnen.Uiteindelijk werd besloten de zitting toch te verplaatsen, omdat in het gebouw nog een projectiel was gevonden waarvan een deel niet was ontploft. Rechtbankpresident Rino Verpalen heeft inmiddels laten weten dat het proces vanaf dinsdagmiddag weer verder gaat in De Bunker. Dan is volgens hem de rechtszaal in Amsterdam–Osdorp weer klaar voor gebruik.
Volgens Olivier Dutilh, chef bureau zware criminaliteit van de politie Amsterdam–Amstelland, zijn er twee projectielen het gebouw ingeschoten. Een technische ruimte in de rechtbank raakte daarbij beschadigd. Beide granaten explodeerden, maar bij een van de twee projectielen was twijfel of het volledig was ontploft. Het gaat volgens Dutilh om een „granaatwerper of iets van die strekking”.
De politie is op zoek naar een auto met een kapotte achterruit. Het is onduidelijk of er vanuit de auto is geschoten. Er is nog niets bekend over de mogelijke daders of uit welke kringen de aanslag op het gebouw komt. „Daarvoor is het te vroeg”, aldus Dutilh, „maar we onderzoeken alle denkbare scenario’s”.
De politie had geen enkele aanwijzing dat een dergelijke aanslag in de lucht hing. Welke maatregelen er nog meer zijn getroffen, maakte de politie niet bekend. De komende dagen zal extra politie worden ingezet om de omgeving van de Bunker in de gaten houden.
Advocaat Jan–Hein Kuijpers benadrukte dat zijn cliënt Willem Holleeder niet achter de actie met de granaatwerper zit. „Hij is er „dood– en doodziek van, van wat er nu is gebeurd”. Hij vindt dat het proces tegen Holleeder zeker moet doorgaan. Kuijpers:„Er is al genoeg heisa van gevaar en geweld rond deze zaak. Dat is nu alleen nog maar versterkt. Daar is Holleeder niet blij mee”.
Ook de andere advocaten wezen een eventuele betrokkenheid van hun cliënten van de hand. Zij vinden het net als Kuijpers van groot belang dat de inhoudelijke behandeling van de zaak nu doorgaat.
Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Holleeder en zijn vermeende handlangers met name van het stelselmatig afpersen van vier vermogende zakenlieden. Die waren vooral in het vastgoed actief. Justitie beticht Holleeder ervan dat hij aan het hoofd heeft gestaan van een paar criminele organisaties. Deze groepjes hadden telkens een wisselende samenstelling die het hadden voorzien op de miljoenen van hun slachtoffers. Geweld, bedreiging en intimidatie behoorden volgens justitie tot de vaste werkwijze van deze groepen.
De raadsman van Holleeder ging maandag wel direct in de aanval. Hij wil dat de rechtbank het OM gedeeltelijk niet ontvankelijk verklaart. Volgens Kuijpers heeft het OM een „heel lelijke tactiek” gevolgd bij het inzetten van een getuige. Daarbij gaat het om de weduwe van Kees Houtman, die in november 2005 werd doodgeschoten. Houtman geldt als een van de afpersingsslachtoffers van Holleeder en enkele medeverdachten.
Kuijpers meent dat justitie haar „binnen heeft gehaald” als anonieme getuige, in de wetenschap dat deze anonimiteit onmogelijk gehandhaafd kon blijven. De advocaten van de verdachten die bij de zaak–Houtman betrokken zijn, zouden de vrouw zeker als getuige oproepen, omdat zij én anoniem én onder naam in een zaak zou verklaren. Volgens de raadsman kon justitie haar daarom nooit anonimiteit garanderen.
Volgens Kuijpers heeft het OM de vrouw „een hak gezet”. Hij vindt dat de officieren van justitie Koos Plooij en Saskia de Vries hiervoor moeten worden afgestraft.