Olmert nodigt Arabische leiders uit
JERUZALEM - De Israëlische premier Ehud Olmert heeft zondag alle gematigde Arabische leiders uitgenodigd om te praten over een allesomvattend vredesplan voor het Midden-Oosten. Hij deed het voorstel na een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Jeruzalem.
Olmert prees opnieuw een Saudisch vredesinitiatief dat de Arabische Liga vorige week presenteerde. Het uit 2002 daterende plan behelst erkenning van de Joodse staat in ruil voor Israëlische terugtrekking achter de grenzen van 1967 en oprichting van een Palestijnse staat. Olmert vindt het plan een goed uitgangspunt voor overleg.De premier zei dat hij bereid is in te gaan op een uitnodiging van de Saudische koning Abdullah voor overleg met gematigde Arabische staten en de Palestijnse Autoriteit. Een dergelijke ontmoeting zou de moeite waard zijn, zei Olmert tijdens een gezamenlijke persconferentie met Merkel.
De Duitse bondskanselier is als huidig EU-voorzitter op rondreis in het Midden-Oosten in een poging het vredesproces nieuw leven in te blazen. De Unie besloot zaterdag contacten aan te knopen met ministers in de nieuwe Palestijnse regering van nationale eenheid. Het gaat om de ministers van de gematigde beweging Fatah en die van neutrale politieke kleur. De ministers van radicaalislamitische Hamas-huize blijven uitgesloten omdat de EU Hamas ziet als een terroristische organisatie.
Israël is tot vredesbesprekingen met Syrië bereid als dat land de steun aan terroristische organisaties afzweert. Dat bericht van premier Olmert zal Nancy Pelosi, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, tijdens haar omstreden bezoek aan Syrië overbrengen.
Pelosi had zondag een ontmoeting met Olmert als onderdeel van haar rondreis door het Midden-Oosten. Zij spraken onder meer over de gespannen betrekkingen tussen Israël en Syrië. Israël beschuldigt Syrië van het bieden van onderdak aan Palestijnse opstandelingen. Die zouden vanuit Syrië aanvallen op Israël regisseren, waarbij de Westoever en de Gazastrook als uitvalsbases dienen.
Pelosi zei zondag dat ze van plan is bij de Syrische president Bashar Assad tevens het onderwerp aan te snijden van twee Israëlische militairen die door de Libanese Hezbollah ontvoerd zijn, en van een derde die vorig jaar door Palestijnse opstandelingen werd ontvoerd. Zondag bracht de delegatie van Pelosi een bezoek aan de families van de ontvoerde soldaten.
De presidentiële raadgever Dan Bartlett zei zondag op de Amerikaanse televisie dat de regering van president George Bush Pelosi had verzocht om van haar bezoek aan Syrië af te zien. Hij zei dat volgens hem de meeste Amerikanen bezwaar zouden maken tegen een bezoek van de leider van de Democratische partij aan het staatshoofd van een land „dat terrorisme sponsort.”
De regering-Bush beschuldigt Syrië ervan islamitische strijders toe te staan de grens met Irak over te steken. Ook zou Syrië Palestijnse strijders steunen en wapens leveren aan de Libanese Hezbollah. In 2005 trok Washington zijn ambassadeur terug uit Damascus.