Nepalese rebellen treden toe tot regering
KATHMANDU (ANP) - Vijf voormalige maoïstische opstandelingen zijn zondag officieel beëdigd als minister in de Nepalese interim-regering van premier Girija Prasad Koirala.
De maoïsten werden in het Nepalese parlement ingezworen. Hun toetreding betekent een definitief einde aan een jarenlange burgeroorlog die meer dan 13.000 mensen het leven heeft gekost.„Een nieuwe episode in de geschiedenis van Nepal is begonnen”, aldus de premier. De 82-jarige Koirala nam zondag ceremonieel ontslag als premier om direct weer herkozen te worden als leider van het interim-kabinet.
De zeven grootste partijen in Nepal en de maoïsten bereikten eerder op de dag overeenstemming over de vorming van een nieuwe interim-regering. Aanvankelijk zou het parlement zaterdag al de historische overeenkomst tekenen waarmee de maoïsten officieel toetreden tot de regering. Wegens onenigheid over de verdeling van de portefeuilles werd dit met een dag vertraagd.
Het nieuwe 22 leden tellende kabinet wil 20 juni verkiezingen houden voor een constituerende vergadering. Die moet een nieuwe grondwet opstellen waarin de toekomstige rol van de monarchie in de Himalayastaat wordt vastgelegd.
De maoïsten, die de ideeën van de voormalige Chinese communistische leider Mao Zedong aanhangen, hebben jarenlang gevochten tegen de monarchie. Vorig jaar november sloten de regering en de maoïsten een vredesakkoord waarmee een einde kwam aan de bloedige burgeroorlog die tien jaar heeft geduurd.
Vorig jaar april kondigden de rebellen al een wapenstilstand af. Ze zeiden de oppositiepartijen te willen steunen die streven naar vrije parlementsverkiezingen en democratische hervormingen. Vorig jaar gingen betogers de straat op om het aftreden te eisen van koning Gyanendra, die in 2002 het parlement buitenspel had gezet. De wapenstilstand resulteerde in november in de ondertekening van een historisch vredesakkoord, waarbij de rebellen beloofden hun wapens in te leveren. De wapens werden onder toezicht gesteld van de Verenigde Naties. Begin dit jaar traden de maoïsten al toe tot het parlement.
De maoïsten begonnen in 1996 onder leiding van Pushpa Kamal Dahal hun strijd tegen het koningshuis. Ze slaagden erin een leger van 10.000 tot 15.000 strijders op de been te brengen. Mensenrechtenorganisaties beschuldigden hen van marteling en standrechtelijke executies van tegenstanders.