Buitenland

Britse regering betuigt spijt over doden Falklandoorlog

LONDEN (AP) - De Britse regering betreurt nog steeds de doden die tijdens de Falklandoorlog aan beide zijden vielen. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Margaret Beckett, zondag in een verklaring gezegd. Het is maandag 25 jaar geleden dat de oorlog tussen Groot-Brittannië en Argentinië over de Falklandeilanden uitbrak.

2 April 2007 10:24Gewijzigd op 14 November 2020 04:39

De kwestie is nog steeds een bron van spanningen tussen de landen. De Argentijnse president Nestor Kirchner heeft de hulp van de Verenigde Naties ingeroepen om nieuw overleg over soevereiniteit van de eilanden, die sinds 1833 in Brits bezit zijn, te starten. Kirchner benadrukt dat Groot-Brittannië illegaal handelde toen het in 1833 een Argentijns legergarnizoen van de eilanden verwijderde.Argentinië zegde afgelopen week een overeenkomst met Groot-Brittannië op om samen in de buurt van de eilanden naar olie en gas te boren en eerder dit jaar werd een Britse uitnodiging afgeslagen om een gezamenlijke herdenkingsbijeenkomst in Londen te houden.

Volgens Beckett werd de uitnodiging verstrekt vanuit een oprecht verlangen om het verlies van levens aan beide kanten te herdenken. Haar Argentijnse ambtgenoot, Jorge Taiana, gelooft echter dat het evenement het karakter van een viering zal krijgen.

Het Argentijnse leger viel de Falklandeilanden, een Britse kolonie zo’n 600 kilometer uit de kust van Zuid-Amerika, binnen op 2 april 1982. Groot-Brittannië reageerde snel. Er werd een cruiseschip gecharterd om met 3000 soldaten aan boord de reis van bijna 13.000 kilometer naar het zuiden te maken. De Britse artillerie bestookte de Argentijnse dienstplichtigen die zich verscholen in zelfgegraven gaten; de Argentijnen waren duidelijk geen partij voor de Britten. Argentinië gaf zich op 14 juni over; 649 Argentijnen en 272 Britten waren omgekomen.

Vlak voor de Argentijnse invasie spraken diplomaten van beide landen nog over het overdragen van de kolonie, ongeveer zoals later met Hongkong zou gebeuren. Het idee was niettemin weinig populair in Londen en ook niet onder de ongeveer 3000 bewoners van het eiland van Britse origine. Zij worden ”kelpers” genoemd.

Omdat de bewoners niet onafhankelijk willen worden, is onafhankelijkheid wat de Britse regering betreft onbespreekbaar, zei een woordvoerder van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken tegen het persbureau AP. „In dit opzicht heeft 1982 alles veranderd.”

Veel Argentijnen vinden dat de Falklandeilanden -de Malvinas, zoals zij zeggen- bij Argentinië horen. Veel scholen, straten, taxistandplaatsen en bedrijfjes zijn vernoemd naar de Malvinas. Posters met daarop: ”De Malvinas zijn van ons” kom je regelmatig tegen op straat.

Groot was dan ook de woede toen de Britse premier Tony Blair onlangs het opnieuw innemen van de Falklandeilanden gelijkstelde aan de inspanningen om de Servische leider Slobodan Milosevic ten val te brengen. Veel Argentijnen steunden destijds de oorlog, maar beschuldigden de militaire junta er later van een gevecht te zijn begonnen dat bij voorbaat een verloren strijd was.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer