„Bunschoten telt meeste bezwaarde ambtenaren”
AMSTERDAM - De gemeente met het grootste aantal weigerambtenaren is Bunschoten (vijf personen). Daarna volgen Staphorst, Urk, Slochteren, Reimerswaal en de Utrechtse Heuvelrug (met elk vier personen).
Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek dat COC Nederland heeft gehouden onder 443 Nederlandse gemeenten. Zeven Nederlandse gemeenten hebben na de invoering van het homohuwelijk op 1 april 2001 nog weigerambtenaren in dienst genomen.De resultaten van het onderzoek werden zondagmiddag gepresenteerd tijdens een bijeenkomst bij het homomonument in Amsterdam.
Eén op de acht Nederlandse gemeenten heeft weigerambtenaren in dienst. Twintig gemeenten stellen dat zij ook in de toekomst mogelijk nog weigerambtenaren zullen aannemen.
De zeven gemeenten waar na 1 april 2001 nog weigerambtenaren werden aangenomen, zijn Barneveld, Korendijk, Reeuwijk, Rijssen-Holten, Staphorst, Neerijnen en Reimerswaal.
In 227 gemeenten wordt bij de sollicitatie van ambtenaren de nadrukkelijke eis gesteld dat nieuwe werknemers geen gewetensbezwaren hebben. In 65 gemeenten is door de gemeenteraad of het college het besluit genomen dat zij alleen trouwambtenaren benoemen die alle huwelijken sluiten.
„Wij voeren geen heksenjacht”, stelt COC-voorzitter Frank van Dalen met klem. „Iedereen mag zijn eigen mening hebben, ook als die mening tegen een huwelijk tussen twee homo’s of lesbo’s is. Maar draag die last zelf en wentel die niet af op een collega of op de maatschappij. Een vegetariër gaat ook niet in een slagerij werken”.
Tijdens de bijeenkomst ondertekenden vertegenwoordigers van de PvdA, SP, VVD, D66 en GroenLinks een convenant waarin zij verklaarden geen steun te verlenen aan een wettelijke vorm van erkenning van gewetensbezwaarde ambtenaren. Ook beloven de partijen initiatieven te ondernemen, zodat op de lange termijn alle ambtenaren van de burgerlijke stand alle huwelijken zullen sluiten. Een derde afspraak is dat gemeenten die alleen maar ambtenaren aannemen die alle huwelijke sluiten, daarin vrij zijn en zullen blijven.
Daarmee geeft het convenant volgens een woordvoerster van de PvdA-Tweede Kamerfractie invulling aan het regeerakkoord dat de partij met het CDA en ChristenUnie heeft gesloten, waarin staat dat in alle gemeenten homo’s moeten kunnen trouwen. „Hoe de gemeenten omgaan met weigerambtenaren, is aan hen. Maar de PvdA heeft altijd duidelijk gemaakt dat het ons streven is dat alle ambtenaren inzien dat een huwelijk tussen homo’s een gewoon huwelijk is. Dat zou mooi zijn”.