Australische terreurverdachte Hicks krijgt negen maanden
GUANTANAMO (AP) – De Australische terreurverdachte David Hicks is vrijdag in Guantanamo veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf, die hij mag uitzitten in zijn vaderland. Hicks is de eerste Guantanamo-gedetineerde die is berecht door een militaire rechtbank die de Amerikaanse regering speciaal voor de gelegenheid in het leven heeft geroepen en waar veel kritiek op is.
Militaire officieren die naar Guantanamo waren geroepen om als een soort jury te fungeren hadden zeven jaar aanbevolen, maar een deal die Hicks maandag met de aanklagers had gesloten –waarvan de inhoud de officieren niet bekend was– beperkte zijn straf tot maximaal negen maanden.Hicks leek opgelucht toen de militaire rechter de inhoud van de deal openbaar maakte. Hij bevestigde dat die overeenkwam met wat hem was toegezegd. Om de deal te kunnen sluiten had Hicks schuld bekend aan het verlenen van steun aan een organisatie die betrokken is bij vijandelijkheden jegens de Verenigde Staten. Aan de aanklacht dat hij zou hebben meegeholpen terreurdaden voor te bereiden of uit te voeren verklaarde hij zich niet schuldig.
In de deal is opgenomen dat Hicks binnen zestig dagen uit Guantanamo mag vertrekken. De Australische minister van buitenlandse zaken Alexander Downer zei eerder vrijdag dat Hicks in Australië zijn volledige straf zal uitzitten.
Eerder vrijdag vertelde Hicks de rechter dat hij tot de overeenkomst heeft besloten omdat de aanklagers hem bewijsmateriaal hadden laten zien op grond waarvan hij tot levenslang had kunnen worden veroordeeld. Zijn vader en zijn advocaat hadden gesuggereerd dat hij alleen maar schuld had bekend om na ruim vijf jaar uit Guantanamo te kunnen wegkomen. De rechter had daarop laten weten Hicks daarover nader aan de tand te willen voelen.
Michael Mori, een officier die Hicks tijdens het proces als vertegenwoordiger was toegewezen en die een straf van twintig jaar had aanbevolen, las een verklaring voor waarin hij Hicks omschreef als een kinderlijke avonturier die had geprobeerd in het Australische leger te komen, maar was afgewezen vanwege gebrek aan scholing. Hij zei dat Hicks zich verontschuldigde tegenover zijn familie, Australië en de Verenigde Staten.
Onderdeel van de deal die Hicks heeft gesloten is ook dat hij niet tegen zijn straf in beroep kan gaan, dat hij belooft de VS niet te zullen aanklagen voor mogelijke mishandeling tijdens zijn detentie en dat hij minstens een jaar zijn mond houdt over hoe het hem in Guantanamo is vergaan. Een advocaat van het Centrum voor Constitutionele Rechten, dat veel gevangenen in Guantanamo vertegenwoordigt, zei dat de voorwaarden bedoeld lijken om de regering van president Bush te vrijwaren van mogelijke schadelijke onthullingen. Hicks heeft in het verleden gezegd te zijn geslagen en uit zijn slaap te zijn gehouden.