Oud-medewerker weerspreekt Gonzales
NEW YORK - Voor de juridische commissie van de Senaat heeft Kyle Sampson donderdag verklaard dat hij „regelmatig” met zijn voormalige chef justitieminister Gonzales beraadslaagde over het naderende ontslag van acht federale officieren van justitie.
Sampsons uitspraken staan lijnrecht tegenover de verklaring van de Amerikaanse minister van Justitie dat hij in feite niet betrokken was bij de omstreden ontslagen. Deze informatie van Gonzales is volgens Sampson „niet accuraat.” Zijn verklaring vormt een verdere ondermijning van de afbrokkelende geloofwaardigheid van Gonzales, die volgens verschillende senatoren maar beter kan opstappen.Sampson werd enkele weken geleden zelf ontslagen. Hij verscheen donderdag voor de juridische commissie van de Senaat om te praten over zijn rol in de ontslagen. Die waren al in 2005 in de maak. Sampson had zelfs Patrick Fitzgerald op de lijst gezet. Fitzgerald was een politiek gevaarlijke ontslagkandidaat, omdat hij het ’lek’ in de regering-Bush onderzocht na de illegale bekendmaking van de identiteit van CIA-undercoveragente Valerie Plame. Fitzgeralds naam kwam uiteindelijk dan ook niet op de ontslaglijst terecht. Sampson erkende dat sommige officieren van justitie werden ontslagen nadat „prominente Republikeinen bij de regering-Bush over hen hadden geklaagd.” Verschillende ontslagen officieren van justitie hebben dat al tegenover de Senaat bevestigd.
De Senaat wil meer weten over de rol van het Witte Huis in deze affaire. Uit de e-mails van Sampson die door justitie zijn vrijgegeven blijkt dat presidentieel topadviseur Karl Rove direct bij de zaak betrokken was. Onder de acht ontslagen officieren was ook Budd Cummins uit Arkansas, een ervaren jurist. Hij werd vervangen door Roves protegé Timothy Griffin. Deze laatste had weliswaar geen enkele ervaring als officier van justitie, maar stond hoog op de Republikeinse ”loyaliteitslijst” van het Witte Huis.
De Senaat wil Karl Rove hierover ondervragen plus oud juridisch adviseur van president Bush Harriet Miers en enkele andere adviseurs. Dat mag van president Bush, maar dan alleen achter gesloten deuren, niet onder ede en zonder dat er een schriftelijk verslag wordt gemaakt. De Senaat acht die voorwaarden onaanvaardbaar en heeft formele dagvaardingen voor Rove en de anderen klaarliggen. Die zijn echter nog niet verstuurd in de hoop dat het Witte Huis alsnog bijdraait.