Politie: Geen ordedienst van burgers in Ondiep
UTRECHT (ANP) – De politie is er geen voorstander van dat de inwoners van de Utrechtse wijk Ondiep zelf toezicht gaan houden in de wijk. Dat zei een woordvoerder van de politie donderdagavond op een bewonersbijeenkomst in de wijk waar recentelijk rellen uitbraken.
De politie vindt dat het houden van toezicht een taak is voor agenten en niet voor burgers. Wel gaat de politie een telefoonnummer instellen dat bewoners van Ondiep van donderdag– tot en met zondagavond tussen 19.00 en 24.00 uur kunnen bellen. De belofte is dat agenten dan binnen een half uur aanwezig zullen zijn om maatregelen te nemen.De bewonersbijeenkomst is de eerste in een reeks van zes. Dit keer waren bewoners van de Thorbeckelaan, waar een agent twee weken geleden een wijkbewoner neerschoot, uitgenodigd. Ook de omwonenden van deze straat waren uitgenodigd. De andere bijeenkomsten zijn voor mensen uit andere delen van Ondiep.
Het idee voor een burgerwacht was na de dood van de 54–jarige wijkbewoner geopperd door Gradus Kwarten. Hij is een vriend van de familie van het slachtoffer en organiseerde de stille tocht. Kwarten wilde een burgerwacht omdat de politie in de ogen van de buurt te weinig optreedt tegen de problemen die in de wijk leven.
Op de bijeenkomst bespraken de bewoners verder meerdere onderwerpen met wijkwethouder Rinda den Besten. Een vrouw klaagde dat de camerapalen in de wijk zijn weggehaald. „Ik voelde me daardoor juist veiliger". De politiewoordvoerder stelde dat er meldingen waren gekomen vanuit de wijk dat mensen er een onveilig gevoel van kregen.
Een aantal buurtbewoners maakten van de gelegenheid gebruik om hun woede te uiten over de manier waarop de laatste jaren met Ondiep is omgegaan. „Pappen en nathouden", bestempelde een bewoner de handelwijze van de gemeente en de woningcorporatie. Een ander zei zich in de steek gelaten te voelen. Weer een ander zei boos te zijn dat de gemeente al die tijd niets aan Ondiep heeft gedaan, maar nu na het schietincident ineens alle aandacht heeft voor de wijk.
Ook maken bewoners zich zorgen over de leegstand in de wijk. Omdat een deel van Ondiep op de lijst voor sloop staat, vertrekken veel bewoners. De huur van de leegstaande panden is zo hoog dat bijvoorbeeld studenten er niet kunnen wonen. Gemeente en woningcorporatie beloofden de huren omlaag te brengen, zodat er minder leegstand zou komen.
Daarnaast beloofde de gemeente binnenkort met een aantal bewoners een soort wijkschouw te houden om te zien hoeveel woningen er leegstaan en tot wat voor problemen dat leidt.