Buitenland

Tsvangirai opnieuw uren vastgehouden

HARARE - De autoriteiten in Zimbabwe hebben woensdag de belangrijkste oppositieleider, Morgan Tsvangirai, gearresteerd, de tweede keer deze maand. Na enkele uren verhoor werd hij weer vrijgelaten.

Buitenlandredactie
29 March 2007 12:02Gewijzigd op 14 November 2020 04:39

Volgens Afrikaanse en Arabische media zou er geen aanklacht zijn opgesteld tegen de leider van de oppositiepartij Beweging voor Democratische Verandering (MDC).Tsvangirai en ongeveer twintig partijgenoten werden opgepakt tijdens een inval van de politie op het hoofdkantoor van de partij in Harare, aldus de MDC. De politie van Harare ontkende dat Tsvangirai onder de „tien arrestanten” was. Hij was wel in het pand aanwezig. Een zegsman van de politie zei dat de inval onderdeel was van een onderzoek naar personen die de afgelopen dagen brandbommen hebben gegooid in Harare.

De arrestaties werden kort voor een geplande persconferentie van de MDC-leider verricht. Aan de politieactie namen tientallen agenten deel. Ze waren bewapend met automatische geweren, traangasgranaten en wapenstokken. Na zijn vorige arrestatie op 11 maart werd Tsvangirai tijdens zijn detentie ernstig mishandeld.

De nieuwe arrestatie van de oppositieleider is de jongste maatregel van de omstreden Zimbabwaanse president Robert Mugabe om zijn tegenstanders te intimideren en uit te schakelen. De 83-jarige Mugabe, die sinds 1980 regeert, ligt zwaar onder vuur van vooral westerse staten wegens zijn dictatoriale regeerstijl en onderdrukking van de oppositie. Afrikaanse leiders waren tot dusver terughoudend in hun kritiek op Mugabe.

De rooms-katholieke bisschoppen in Zimbabwe hebben een nieuwe grondwet voor het Afrikaanse land geëist, die „door het volk is geïnspireerd.” Zij hebben scherpe kritiek op president Robert Mugabe, die zich schuldig maakt aan een „steeds hardere onderdrukking van het lijdende volk.”

De bisschoppen uiten hun kritiek in een herderlijk schrijven dat zondag in alle parochies wordt voorgelezen. „Talrijke Zimbabwanen zijn woedend en hun woede vertaalt zich tegenwoordig in een openlijke revolte in de ene na de andere stadswijk”, constateren zij. De nieuwe grondwet die zij verlangen, moet vrije verkiezingen in het Afrikaanse land mogelijk maken.

Het lijden van de bevolking wordt steeds groter en de staat antwoordt daarop met een steeds sterkere onderdrukking door middel van arrestaties, verboden, geweld en folteringen, schrijven de bisschoppen. Zonder een naam te noemen zeggen de kerkleiders dat de crisis waarin Zimbabwe verkeert, „in wezen een crisis in het bestuur en een crisis in leiderschap is, evenals een geestelijke en morele crisis.”

In de Tanzaniaanse stad Dar es Salaam is vandaag een tweedaags spoedberaad begonnen van politieke leiders uit het zuidelijk deel van Afrika over de politieke onrust in Zimbabwe. De Zimbabwaanse president Robert Mugabe neemt deel aan het beraad, dat door de Tanzaniaanse president Jakaya Kikwete geleid wordt.

Een medewerker van Tsvangirai meldde woensdag dat een ander partijlid, Last Maenghama, dinsdag al ontvoerd was nadat hij een herdenkingsdienst voor een op 11 maart vermoorde activist had bijgewoond. Maenghama zou door zijn kidnappers naar een kleine stad in het noordwesten van Zimbabwe meegenomen zijn en daar zonder kleren in de wildernis achter zijn gelaten. Drie andere partijgenoten zijn mogelijk eveneens dinsdag ontvoerd, aldus de medewerker.

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken, Jens Plötner, zei dat de Europese Unie bezorgd is over de situatie in Zimbabwe. Hij zei dat Duitsland, als voorzitter van de EU, het leiderschap van Zimbabwe verantwoordelijk houdt voor Tsvangirai’s lichamelijke letsel en hij riep op hem onmiddellijk toegang te verschaffen tot rechtshulp en medische zorg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer