Buitenland

Senaat VS wil troepen in 2008 uit Irak

NEW YORK - Na het Huis van Afgevaardigden is dinsdag ook de Senaat in Washington met een krappe meerderheid van 50 tegen 48 stemmen voor het eerst akkoord gegaan met een vertrekscenario voor de Amerikaanse troepen uit Irak. Die moeten uiterlijk in maart volgend jaar beginnen Irak te verlaten.

Van onze correspondent
28 March 2007 11:58Gewijzigd op 14 November 2020 04:38

Het voorstel was gekoppeld aan een voorstel om nog eens 122 miljard dollar extra vrij te maken voor de strijd in Irak en Afghanistan. Een vergelijkbaar voorstel werd eerder door de Senaat afgewezen, maar gisteren bleken verschillende senatoren hun standpunt te hebben gewijzigd.Een van hen was de Republikeinse senator Chuck Hagel, de meest uitgesproken Republikeinse criticus van de oorlog in Irak.

„Het is onmogelijk om de situatie in Irak op te lossen met militair geweld. Bovendien behoort het land toe aan de 25 miljoen Irakezen die daar leven. Irak is geen trofee van de VS”, aldus Hagel. Zijn Republikeinse collega John McCain denkt daar anders over. „Dit besluit is vergelijkbaar met een verklaring van overgave van onze troepen in Irak, net nu wij daar enig succes beginnen te boeken”, aldus McCain.

Witte Huiswoordvoerster Dana Perino zei dat president Bush „teleurgesteld” was over het besluit van de Senaat. De president heeft al eerder gedreigd gebruik te maken van zijn vetorecht als financiering van de oorlog gekoppeld zou worden aan een datum voor vertrek. Zover is het nog niet, want eerst moet er een compromis gevonden worden voor de twee besluiten die de Senaat en het Huis van Afgevaardigden nu goedgekeurd hebben.

De Democratische oppositie was opgetogen over het besluit van de Senaat. „In november vorig jaar sprak het Amerikaanse volk zich bij de verkiezingen duidelijk uit tegen de oorlog in Irak. Het Congres marcheert in dezelfde richting. Het zou verstandig zijn als president Bush serieus begint te luisteren naar deze oppositie, in plaats van te dreigen met een veto”, meende Democratisch senator Edward Kennedy. Als Bush daadwerkelijk z’n vetorecht gebruikt om dit besluit te blokkeren, komt een politieke confrontatie tussen het Witte Huis en het parlement dichterbij.

De oorlog in Irak heeft in vier jaar tijd meer dan 3200 Amerikaanse militairen en vele tienduizenden Iraakse burgers het leven gekost. De Democraten hebben sinds drie maanden een meerderheid in het Congres.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer