Buitenland

Iran: Minder ruimte voor atoomwaakhond VN

NEW YORK/TEHERAN (ANP/AFP/RTR) – Het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA) krijgt minder medewerking van Iran. Bepaalde projecten van de ’atoomwaakhond’ van de Verenigde Naties in Iran zullen bovendien worden opgeschort. Dat heeft Teheran zondag laten weten. Het land reageerde daarmee op nieuwe internationale sancties tegen het bewind.

26 March 2007 07:14Gewijzigd op 14 November 2020 04:38

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zaterdagavond in New York unaniem besloten het islamitische bewind in Iran nieuwe sancties op te leggen. Iran weigert al maanden tegemoet te komen aan de eis van de raad om te stoppen met de verrijking van uranium. Volgens Teheran is dat onderdeel van een vreedzaam programma voor kernenergie, de internationale gemeenschap vreest dat Teheran aan kernwapens werkt.Op de website van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad (www.president.ir) was zondagavond te lezen dat Iran de relatie zal „aanpassen" met alle landen die achter de jongste resolutie van de Veiligheidsraad staan. Het staatshoofd maakt niet duidelijk welke „aanpassingen" hij in gedachten heeft. Van een stopzetting van het „volstrekt legale" Iraanse nucleaire programma zal „nog geen seconde" sprake zijn.

In december legde de Veiligheidsraad Iran al sancties op, zoals een verbod voor de lidstaten op het exporteren van materialen die in Iran op enigerlei wijze gebruikt kunnen worden voor het omstreden programma. Ook kregen Iraanse functionarissen reisbeperkingen opgelegd en werden buitenlandse tegoeden van Iraanse functionarissen bevroren.

Het hielp allemaal niets, want Iran heeft zijn programma nog altijd niet gestopt. Het aangescherpte sanctiebeleid verbiedt elke vorm van Iraanse wapenexport en stelt dat de buitenlandse financiële tegoeden van nog meer functionarissen moeten worden geblokkeerd. Ook moeten er restricties komen voor financiële hulp aan Iran.

Teheran krijgt nog eens zestig dagen om aan de herhaalde oproep van de Veiligheidsraad te voldoen. Als het land dan nog altijd uranium verrijkt, volgen er „gepaste nieuwe maatregelen". Een militair ingrijpen is daarbij overigens niet aan de orde. Als Iran zijn uraniumprogramma staakt, vervallen de sancties direct.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mottaki, zei zaterdagavond op het VN–hoofdkwartier dat de Veiligheidsraad „onrechtmatig" heeft gehandeld omdat Iran net als andere landen gewoon recht heeft op een vreedzaam nucleair programma.

De Verenigde Staten, die de diplomatieke oppositie tegen Teheran aanvoeren, stelden juist dat de internationale gemeenschap „een krachtige boodschap" heeft afgegeven. De vijf permanente leden van de raad (VS, Rusland, China, Groot–Brittannië en Frankrijk) hebben laten weten dat ze nog altijd willen ijveren voor een diplomatieke oplossing van de slepende zaak.

Javier Solana, de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, stelde dit weekeinde in een verklaring dat hij opnieuw besprekingen met het regime in Teheran wil aanknopen over het Iraanse nucleaire programma. Solana liet weten dat de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en Duitsland hem hebben gevraagd contact te leggen met Ari Larijani, de Iraanse toponderhandelaar in nucleaire kwesties. Eerder overleg tussen Larijani en Solana leverde niets op.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer