„CU moet randen akkoord zoeken”
AMERSFOORT - Als de PvdA de randen van het regeerakkoord opzoekt, moet de ChristenUnie dat ook doen. Zo zou zij het schrappen van de algemene heffingskorting moeten neutraliseren door het invoeren van een kindgebonden budget dat er werkelijk toe doet.
Dat zei H. Schaafsma, voorzitter van christennetwerk GMV, vrijdag op een bijeenkomst van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie in Amersfoort. Het kindgebonden budget dat in het regeerakkoord is opgenomen, komt volgens hem voornamelijk ten goede aan tweeverdieners en is nog te weinig een instrument om gezinnen desgewenst echt te laten kiezen voor het kostwinnerschap van de man.De bijeenkomst van het wetenschappelijk instituut was onder meer bedoeld om na te gaan wat de plaats van het ChristenUnie is in de coalitie en wat de partij in de huidige politieke constellatie kan bereiken. Hierna volgen nog drie bijeenkomsten over belangrijke thema’s uit het regeerakkoord. Voor de zomer, als de ministersploeg de eerste honderd dagen erop heeft zitten, biedt de Groen van Prinstererstichting de resultaten van de bijeenkomsten aan het kabinet aan.
Positief over de mogelijkheden van de ChristenUnie in de coalitie toonde zich vrijdag dr. H. M. ten Napel, politicoloog in Leiden. Net als Balkenende II is ook dit kabinet ideologisch zeer geprofileerd, aldus Ten Napel. In die context kan een belijnde partij als de ChristenUnie zeker dingen bereiken, verwacht hij.
Sceptischer is de Amsterdamse politicoloog dr. A. Krouwel. Hij erkent dat het regeerakkoord sterk het stempel van de ChristenUnie draagt. Toch vreest hij dat de partij onvoldoende „handelingsvermogen” heeft om de zaken die zijn vastgelegd ook uit te voeren en blijvend op haar naam te schrijven.
Volgens hem heeft de ChristenUnie niet de goede departementen binnengesleept om in de coalitie een vuist te kunnen maken op de voor de partij aangelegen punten. „Van Middelkoop zal zijn handen vol hebben aan de zaken in Afghanistan. Rouvoet zal bij veel zaken afhankelijk zijn van de medewerking van onderwijsminister Plasterk, en die is nu juist niet de meest meegaande PvdA’er.”
Volgens Krouwel heeft de ChristenUnie zich ten aanzien van de portefeuilleverdeling beet laten nemen door de twee andere coalitiepartners. „Dat zijn doorgewinterde machtspartijen die het politieke spel keihard spelen.”
Wil de ChristenUnie blijvend politiek voordeel halen uit het deelnemen aan dit kabinet, dan zou de partij „de mensen iets moeten geven waarvan ze zich altijd zullen herinneren dat ze dat van de ChristenUnie hebben gekregen. Zoals honderdduizenden kiezers altijd blindelings PvdA hebben gestemd omdat Drees de AOW tot stand had gebracht.”
RMU’er Chr. Baggerman kon de partij wel een suggestie aan de hand doen. „Probeer het splitsingsstelsel in ons belastingsysteem in te voeren. Dat is eerlijker en voor gezinnen gunstiger dan het huidige stelsel.”