Buitenland

Groot–Brittannië rekt deadline voor vorming Noord–Ierse regering op

LONDEN (AP) – De kans dat er weer een Noord–Ierse regering komt lijkt te zijn toegenomen nu Groot–Brittannië de Noord–Ierse politici donderdag meer geld in het vooruitzicht heeft gesteld en zich bereid heeft getoond de deadline voor de vorming van de regering op te rekken. Weliswaar blijft Groot–Brittannië erbij dat de vier Noord–Ierse partijen – twee katholieke en twee protestantse – komende maandag een regering gevormd moeten hebben, maar, zo zei minister voor Noord–Ierland Peter Hain, die regering hoeft niet direct te beginnen met regeren.

22 March 2007 21:59Gewijzigd op 14 November 2020 04:37

Eerder op de dag had de Britse minister van financiën Gordon Brown Noord–Ierland 53 miljard euro (1,5 miljard euro meer dan hij eerder had toegezegd) in het vooruitzicht gesteld als de protestantse DUP voor maandag haar verzet tegen een coalitie met de katholieken zou laten varen. DUP–leider Ian Paisley weigert vooralsnog in een regering plaats te nemen met de katholieke Sinn Fein van Gerry Adams, de politieke tak van het Ierse Republikeinse Leger, maar Hains concessie stelt de DUP in staat toe te treden tot de regering, zonder direct rechtstreeks met Sinn Fein te hoeven communiceren. Hains handreiking houdt in dat de regering tot na het paasreces de tijd krijgt om een regeerakkoord op te stellen.De DUP won bij de eerder deze maand gehouden verkiezingen 36 van de 108 zetels in het Noord–Ierse parlement en het katholieke Sinn Fein 28. In de nog te vormen regering zou de DUP vijf ministersposten krijgen, Sinn Fein vier en de twee overige, gematigde partijen samen drie.

Een regering waarin zowel katholieken als protestanten zitting hebben was het belangrijkste doel van de in 1998 gesloten Goede–Vrijdagakkoorden. In 2002 kwam de vorige regering ten val en sindsdien wordt Noord–Ierland weer geregeerd vanuit Londen. In 2003 wilde Paisley niet eens met Sinn Fein om tafel gaan zitten.

Paisley (80) is een overtuigd antikatholiek en heeft gedurende zijn carrière van veertig jaar elk compromis met katholieken gemeden. Sinn Fein is niet loyaal aan het wettelijk gezag maar aan het IRA en de partij kan daarom niet regeren, zei hij onlangs.

Paisley heeft veel aan populariteit gewonnen met zijn gelofte om pas met Sinn Fein samen te werken als het IRA ontmanteld wordt en de partij het Britse gezag erkent. Gerry Adams, de leider van Sinn Fein die ook in Ierland stemmen wil winnen bij de komende parlementsverkiezingen aldaar, heeft bijna alle eisen van Paisley ingewilligd. Een van die eisen was de erkenning van het gezag van de (door katholieken gehate) Noord–Ierse politie. Het besluit van Sinn Fein om de politie te erkennen maakte de verkiezingen mogelijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer