Buitenland

Vijf Pakistaanse rechters uit protest afgetreden

ISLAMABAD (AP) - In Pakistan zijn maandag vijf rechters afgetreden uit protest tegen de schorsing van opperrechter Iftikar Mohammed Chaudhry.

20 March 2007 11:10Gewijzigd op 14 November 2020 04:37

Rechter Jawad Khawaja uit Lahore zei een paar dagen met zijn aftreden te hebben gewacht, in de -achteraf valse- hoop dat deze aantasting van het Pakistaanse rechtsstelsel ongedaan zou worden gemaakt.Rechter Ashraf Yar Khan uit Karachi zei dat zijn geweten niet toelaat dat hij onder de huidige omstandigheden aanblijft. Drie andere rechters, twee uit Karachi en één uit Pano Aqil, traden eveneens af, zei een medewerker van justitie in Karachi. Eerder legde een rechter in Bahawalpur zijn functie neer uit protest tegen de ruwe manier waarop Chaudhry door de politie was behandeld.

De juridische wereld in Pakistan staat op zijn kop door het besluit van president Pervez Musharraf, ruim een week geleden, om Chaudhry te schorsen vanwege niet nader omschreven aantijgingen van machtsmisbruik. Behalve advocaten en (ex-)vertegenwoordigers van de rechterlijke macht zijn ook leden van de oppositie de straat op gegaan om tegen de afzetting te protesteren.

Een politieoverval op een krant die rechtstreeks verslag deed van de betogingen versterkte de kritiek op Musharraf. De president heeft zich verontschuldigd voor het incident, dat zich vrijdag voordeed tijdens grootscheepse betogingen in Islamabad.

Advocaten in Karachi zeiden de protesten tegen Chaudhry’s schorsing en het harde politieoptreden tegen betogende advocaten te zullen voortzetten met een boycot van rechtszaken en een protestbijeenkomst.

Minister van Wet, Recht en Mensenrechten Wasi Zafar zei zondag dat Chaudhry op verplicht verlof was gestuurd nadat er klachten over hem waren ontvangen. Een panel van vijf rechters dat is belast met een onderzoek naar de klachten zou woensdag weer bijeenkomen.

Musharraf wordt beticht van politieke motieven. Voordat er later dit jaar verkiezingen worden gehouden, wil hij een nieuw mandaat hebben van de huidige regering.

Verwacht wordt dat mensen die vinden dat hij zijn positie van legerleider moet opgeven naar het hooggerechtshof zullen stappen als Musharraf dat weigert. Chaudhry heeft getoond dat hij niet bang is uitspraken te doen die de president onwelgevallig zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer