Schadelijke damp koken eist jaarlijks 1,6 miljoen doden
NEW DELHI (ANP/RTR) – Meer dan 1,6 miljoen mensen sterven ieder jaar aan de gevolgen van het inademen van schadelijke dampen bij het koken. Het gaat onder meer om het gebruik vam diermest, hout en kool om eten te verhitten, meldden experts maandag.
Ruim drie miljard mensen – de helft van de wereldbevolking – zijn bij het koken afhankelijk van dergelijke vaste brandstoffen. Ze hebben niet het geld voor schonere alternatieven of zijn niet aangesloten op elektriciteit. Vooral vrouwen en kinderen in ontwikkelingsgebieden als India, China en Afrika zijn het slachtoffer van de schadelijke rook. Vooral keukens op het Indiase platteland zijn zwaar vervuilend.„Er is een enorme slachting aan de gang in de wereld waar nog weinig aandacht voor is”, aldus Ashok Khosla, voorzitter van de Development Alternatives, een Indiase organisatie die het gebruik van veilige kookmethoden promoot in landelijke gebieden. Iedere twintig seconden sterft iemand door een dergelijke brandstofgerelateerde ziekte, aldus de Wereldgezondgezondheidsorganisatie WHO.
Door het verbranden van vaste brandstoffen komen schadelijk stoffen als koolmonoxide, benzeen en methanal in de lucht. Bij te veel blootstelling kunnen mensen onder meer longontsteking, astma, longkanker en tuberculose ontwikkelen.
Ook blindheid en onvruchtbaarheid kunnen het gevolg zijn.