Buitenland

Onderzoek naar crash Zürich hervat

Experts hebben maandagochtend het onderzoek hervat naar de crash zaterdagavond van een Jumbolino nabij de Zwiterse stad Zürich. Vierentwintig van de 33 passagiers en bemanningsleden kwamen door het ongeval om het leven. Onder de doden is een Nederlandse vrouw.

DPA/ANP
26 November 2001 17:22Gewijzigd op 13 November 2020 23:17

Van de negen overlevenden verkeren er twee in kritieke toestand. In het toestel zaten twee Nederlanders, zangeressen van het Duits-Nederlandse poptrio Passion Fruit. Een van hen heeft het overleefd. Zij ligt op de afdeling intensieve zorg van een ziekenhuis in Zürich, bevestigt een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het vliegtuig had 28 passagiers en vijf bemanningsleden aan boord; dertien Duitsers, tien Zwitsers, drie Israëliërs, twee Nederlanders, een Canadees, een Ghanees, een Zweed, een Spanjaard en een Oostenrijker.

Het is onduidelijk wie van de twee Nederlandse zangeressen het ongeluk heeft overleefd. Volgens de woordvoerster bij Buitenlandse Zaken moet het lichaam nog moet worden geïdentificeerd.

Het vliegtuig kwam uit Berlijn. Het stortte door nog onbekende oorzaak kort voor de landing op het vliegveld Kloten bij Zürich in een bos bij Birchwil in de buurt van Winterthur neer. Het toestel vloog volgens onderzoekers veel te laag en het weer was slecht. Het voorste en achterste deel van het vliegtuig bleven min of meer ongeschonden. De slachtoffers zaten middenin. De landingsbaan waar het toestel op af ging, is voor onderzoek tot nader order gesloten.

Het onderzoek richt zich onder meer op landingsbaan 28, de baan waar het toestel had moeten landen. De baan wordt sinds een maand voor het beperken van geluidsoverlast gebruikt voor vluchten na 22.00 uur. „Landen in slecht weer op die baan is zoiets als rijden in een wagen zonder handrem”, aldus een Zwitserse piloot maandag in een Zwitserse krant. De baan heeft minder technische (navigatie)voorzieningen om een landing in goede banen te leiden.

Ook popster Melanie Thornton kwam bij de crash om het leven. Ze was onlangs een solocarrière begonnen met haar album Ready to Fly. Een van de andere slachtoffers is de loco-burgemeester van Jeruzalem, Avishai Berkman.

Crossair, dochter van het in surseance van betaling verkerende Swissair, heeft twee toestellen van het type Jumbolino, dat in Groot-Brittannië wordt gefabriceerd. Het is het tweede ongeluk dat de maatschappij treft. Op 10 januari 2000 stortte eveneens niet ver van Zürich een Saab van de onderneming neer, waardoor tien personen, zeven passagiers en drie bemanningsleden, omkwamen.

Na de verlening van de surseance aan Swissair is Crossair eigendom geworden van de overheid, een aantal ondernemingen en banken. Die gaven in ruil voor aandelen een flinke kapitaalinjectie om Crossair om te vormen tot de nieuwe nationale luchtvaartmaatschappij van Zwitserland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer