Buitenland

Oppositieleider Zimbabwe ernstig aan hoofd gewond

HARARE (ANP/AFP) – De oppositieleider in Zimbabwe, Tsvangirai, ligt na mishandeling door de politie in zorgelijke toestand in een ziekenhuis in de hoofdstad Harare. Hij heeft volgens zijn behandelend artsen waarschijnlijk een schedelbasisfractuur opgelopen tijdens zijn gevangenhouding.

14 March 2007 19:26Gewijzigd op 14 November 2020 04:36
De oppositieleider in Zimbabwe, Tsvangirai, (hier op archieffoto) ligt na mishandeling door de politie in zorgelijke toestand in een ziekenhuis in de hoofdstad Harare. Hij heeft volgens zijn behandelend artsen waarschijnlijk een schedelbasisfractuur opgel
De oppositieleider in Zimbabwe, Tsvangirai, (hier op archieffoto) ligt na mishandeling door de politie in zorgelijke toestand in een ziekenhuis in de hoofdstad Harare. Hij heeft volgens zijn behandelend artsen waarschijnlijk een schedelbasisfractuur opgel

Tsvangirai werd zondag samen met bijna vijftig medestanders opgepakt wegens het negeren van een demonstratieverbod. Een van hun advocaten meldde woensdag dat ze weer op vrije voeten zijn omdat er geen aanklacht tegen hen is ingediend.Tsvangirai werd dinsdag na een korte sessie bij de rechtbank opgenomen in een ziekenhuis. De verwonding aan zijn schedel leek zo zorgwekkend dat Tsvangirai naar de afdeling intensieve zorg werd overgebracht. Naast Tsvangirai liggen nog twaalf medestanders in het ziekenhuis. Vierendertig oppositieleden hebben woensdag het ziekenhuis verlaten.

De 55-jarige oppositieleider maakte woensdag in een telefoongesprek met de Zuid-Afrikaanse radio een strijdvaardige indruk. „Er is geen vrijheid zonder strijd en er is geen vrijheid zonder opoffering", zei hij.

Tsvangirai en zijn medestanders van de oppositionele Beweging voor Democratische Verandering (MDC) hielden zondag een manifestatie tegen het al 26 jaar durende bewind van president Mugabe. De 83-jarige Mugabe denkt aan nog een ambtstermijn als president van het economisch geruïneerde land.

De regering zei woensdag dat de oppositie „een zware prijs" zal betalen voor wat zij een geweldscampagne tegen de regerende partij ZANU-PF noemt. Volgens haar willen westerse landen, in het bijzonder voormalig kolonisator Groot-Brittannië, met hulp van de oppositie het bewind van Mugabe omverwerpen.

De Verenigde Naties, de Europese Unie en de Verenigde Staten hebben het politieoptreden in Zimbabwe scherp veroordeeld. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Beckett sprak van een barbaarse daad. Zij riep de EU op Zimbabwe meer sancties op te leggen. Op dit moment geldt er onder meer een inreisverbod voor tientallen Zimbabwaanse hoogwaardigheidsbekleders.

De Afrikaanse Unie, waar Zimbabwe lid van is, heeft tot nu toe behoedzaam gereageerd op het geweld. Voorzitter Kufuor, de president van Ghana, noemde woensdag tijdens een lezing in Londen de situatie beschamend. Hij erkende dat Afrikaanse leiders tot nu toe weinig invloed hebben kunnen uitoefenen op Mugabe. Dat leidde tot boegeroep van enkele Zimbabwanen in de zaal die een harder optreden van de AU eisen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer