Aapjes kijken in Afrika wordt fors duurder
KAMPALA - De prijs om een paar uur door te brengen met berggorilla’s gaat behoorlijk stijgen. In het grensgebied van Rwanda, Uganda en de Democratische Republiek Congo (DRC) kon dit altijd voor 375 dollar. Maar vanaf 1 juli moet de toerist 500 dollar neertellen.
De prijsverhoging is volgens de UWA, de Ugandese organisatie die toezicht houdt op de nationale parken, noodzakelijk om de prijzen in alle drie de landen gelijk te trekken. Bovendien zijn er meer dan voldoende westerse toeristen die een bezoek aan de berggorilla’s beschouwen als een hoogtepunt van hun vakantie in Afrika.Toeristen geven na afloop van hun bezoek vaak aan dat het heel bijzonder was om op enkele meters afstand te kijken naar „wilde dieren die zoveel op ons lijken”. Het DNA van berggorilla’s komt voor 98 procent overeen met het menselijk DNA. Daarmee lijkt de grote aap biologisch gezien van alle dieren het meest op de mens.
Berggorilla’s zijn bijna uitgestorven. Er zouden nog zo’n 760 exemplaren leven in twee nationale parken in het grensgebied van Rwanda, DRC en Uganda. Het dreigende uitsterven van de dieren en het feit dat aan de kwetsbare gorilla’s veel geld valt te verdienen, heeft de drie landen ertoe gebracht afspraken te maken.
De apen leven in van elkaar gescheiden groepen, eigenlijk grote gezinnen met een leider. Slechts enkele van die groepen zijn bereikbaar voor het publiek. Het kost veel tijd en geduld om een groep zo ver te krijgen dat die dagelijks bezoek van mensen accepteert en tegelijkertijd doorgaat met zijn natuurlijke manier van leven.
Juist die dure tijdsinvestering om een apengroep rijp te maken voor toeristen, zorgt ervoor dat de drie landen strakke afspraken moeten maken. De groepen apen trekken zich namelijk niets aan van de grenzen en verhuizen nogal eens van het ene naar het andere land.
Dan is de grote vraag welk land het geld opstrijkt van bezoekende toeristen. Nu is afgesproken dat in zo’n geval de landen het geld eerlijk delen.
De opbrengsten van de toeristenstroom wordt gebruikt om bescherming van de berggorilla’s te financieren. Volgens de laatste berichten neemt hun aantal langzaam toe.
Per dag mogen slechts acht toeristen een bezoek brengen aan een van de op toeristen voorbereide groepen apen. Op dit moment telt Uganda vier van dergelijke groepen, waarvan er eentje kortgeleden naar Rwanda verhuisde.