Binnenland

Griepepidemie in Nederland

RIJSWIJK (ANP) - Het aantal griepgevallen is zodanig opgelopen dat nu sprake is van een officiële epidemie. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Nederlands instituut voor onderzoek in de gezondheidszorg Nivel.

8 March 2007 14:22Gewijzigd op 14 November 2020 04:35

Per 100.000 mensen hebben momenteel 86 de griep. Als meer dan 60 op de 100.000 mensen zich bij de huisarts melden, is officieel sprake van een epidemie. Volgens een woordvoerster van het Nivel is een griepepidemie zeker niet verontrustend.Wat is griep?
Griep is een acute infectie van de bovenste luchtwegen, die wordt veroorzaakt door het influenzavirus. De belangrijkste soorten influenzavirussen zijn: type A, B en C. Jaarlijks krijgt ongeveer 5 tot 15 procent van de mensen over de hele wereld griep. Tijdens grote epidemieën kan dit oplopen tot 50 procent.

Een pandemie is een wereldwijde epidemie die wordt veroorzaakt door een nieuw virus-subtype van het type A. In de 20e eeuw waren er ernstige pandemieën: in 1918 ”Spaanse griep”, in 1957 ”Aziatische griep” en in 1968 ”Hongkong-griep. De Spaanse griep was het ernstigst, die maakte wereldwijd bijna veertig miljoen slachtoffers.

Wat zijn de symptonen van griep?
De influenza-griep wordt gekenmerkt door het snel opkomen van hoge koorts met een flink ziek gevoel, koude rillingen en hoestbuien. De hoge koorts duurt twee tot vier dagen en veroorzaakt hoofdpijn, spierpijn en pijnlijke ledematen. Andere symptonen zijn slechte eetlust, snel buiten adem zijn en vermoeidheid. Na twee tot zeven dagen verdwijnen de meeste verschijnselen. De hoest kan tot twee weken aanhouden. Het duurt wel een of twee weken voordat de zieke zich weer helemaal goed voelt. Veel mensen verwarren verkoudheid met griep. Van griep ben je meestal ernstiger ziek. De symptomen van een verkoudheid verdwijnen sneller. De symptomen van een verkoudheid zijn: een loopneus, niezen, waterige ogen en keelpijn. Koorts en spierpijn treden niet op bij verkoudheid.

Hoe is er kans op besmetting met het griepvirus?
Het griepvirus verspreidt zich vooral in de winter. Dat komt doordat in het koude seizoen mensen veel en dicht bij elkaar zitten, wat de verspreiding van het virus vergemakkelijkt. Ook blijft het griepvirus langer actief omdat de lucht in huis in deze tijd droger is. Het influenzavirus verspreidt zich via besmette druppels, die ontstaan door hoesten en niezen. Als deze met griep besmette druppeltjes worden ingeademd, komen de virussen in de luchtwegen terecht. Daar vallen ze de beschermende laag slijmvliescellen aan en vermenigvuldigen ze zich. De slijmvliescellen sterven af en hierdoor neemt onze bescherming af.

Het griepvirus kun je oplopen via de lucht, maar ook via direct contact zoals een handdruk of zelfs indirect contact via een deurkruk of telefoon. Het virus wordt gemakkelijk overgebracht op gezinsleden, vrienden en collega’s, maar ook toevallige passanten.

Hoe gevaarlijk is griep?
Voor de meeste mensen is griep vervelend en lastig, maar enkelen kunnen ernstig ziek worden. Het virus beschadigt het weefsel van de longen, zodat acute bronchitis of zelfs longontsteking kan ontstaan. Een gezond lichaam is een voorwaarde om griep af te weren. Sommige mensen zijn verzwakt door ouderdom of door chronische ziekten als diabetes, hart- en nierziekten of astma.

Deze mensen zijn vatbaar voor een infectie door een bacterie bovenop de schade die het griepvirus al aanricht. In deze situaties kan griep dodelijk zijn.

Hoe wordt griep behandeld?
Uitzieken en veel bedrust helpt het beste als de griep eenmaal heeft toegeslagen. Bij hoge koorts moet het vochtgehalte op peil worden gehouden. Pijnstillers helpen tegen pijn en koorts. Ter preventie wordt de griepprik toegediend bij de kwetsbare groepen zoals hart-, nier-, diabetespatienten, ouderen en zwangere vrouwen.

Sommige medicijnen kunnen griep onderdrukken en worden toegepast bij mensen die al ziek zijn. Ze remmen de besmetting en zwakken de verschijnselen af, mits de patiënt binnen 48 uur na het verschijnen van de eerste symptonen begint met de medicijnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer