Pisang Ambon in de Pieterskerk
LEIDEN - Leiden in last. De bevolking van de sleutelstad stemde woensdag massaal tegen de komst van de RijnGouweLijn door de binnenstad. De tegenstanders beklinken hun overwinning met een glaasje zoete, groene Pisang Ambon, de verliezers slikken een bittere pil: een glaasje bittere Campari.
Een uur voor sluitingstijd staat er voor het stembureau in het stadhuis van Leiden nog een lange rij mensen. De opkomst in Leiden is duidelijk hoger dan het landelijk gemiddelde: 56,3 procent. Het referendum voor de RijnGouweLijn trekt het aantal stemmers voor de Provinciale Staten duidelijk omhoog.Marjolein Weitenberg (32) heeft tegengestemd. Zij vindt dat de gemeente Leiden niet goed heeft nagedacht over het tracé van de lightrail. „De bussen worden bij dit plan uit de belangrijkste winkelstraat, de Breestraat, verdrongen naar omliggende straten. Daar wordt het net zo onveilig als het nu in de Breestraat is.”
Emiel Deuling (18) mocht voor de tweede keer stemmen en koos voor de RijnGouweLijn door de binnenstad. „Ik wil dat die bussen verdwijnen uit de Breestraat. Ze zijn vervelend en gevaarlijk. Ik ben zelf op een andere plek eens aangereden door een bus omdat die plotseling uitweek. Bij een sneltram weet je waar hij rijdt. Als ik ervoor rijd, kan hij niet om me heen.”
Chiel Groeneveld (27) heeft alleen zijn stem uitgebracht voor de Provinciale Staten en niet voor het referendum. „Ik ben het niet eens met het fenomeen referendum. De meeste mensen weten niet eens goed wat er speelt en stemmen op grond van hun onderbuikgevoelens. We hebben van de gemeente veel informatie gekregen, maar de vraag is of iedereen die wel goed heeft gelezen.”
Wethouder F. van As (ChristenUnie) denkt echter dat de Leidenaren weloverwogen hun keuze hebben kunnen maken. „Leiden heeft intensief campagne gevoerd om zowel de voor- als de tegenargumenten onder de aandacht van de bevolking te brengen. Het onderwerp leeft enorm. Ik kan me niet voorstellen dat mensen niet wisten waar ze over stemden.”
Van As was als raadslid van de ChristenUnie bij de eerste vergaderingen over de RijnGouweLijn als enige tegen de lightrailverbinding door de binnenstad. Nu zit hij in het college, samen met voorstanders PvdA en GroenLinks. Wat nu? „We hebben binnen het college afgesproken het onderwerp een paar weken te laten rusten. Dit is een moment van emotie. Over een poosje gaan we rustig kijken welke scenario’s er mogelijk zijn.”
Die emotie was woensdag nog duidelijk merkbaar in de Pieterskerk, waar de uitslag bekend werd gemaakt. In de mensenmassa laaiden hier en daar de discussies weer fel op. De meeste voorstanders van het plan hadden de uitkomst al zien aankomen. Zij krijgen een glaasje bittere rode Campari aangeboden. Voor de voorstanders is er het zoet: een glaasje groene Pisang Ambon.