Binnenland

Onderzoek naar zwendel in Turkse moskeeën

AMSTERDAM - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt een onderzoek in naar mogelijke illegale handel in effecten in Turkse moskeeën en koffiehuizen in Nederland.

Binnenlandredactie
7 March 2007 08:26Gewijzigd op 14 November 2020 04:35

Dat gebeurt naar aanleiding van publicaties in de media. Dat liet een woordvoerder van de financieel toezichthouder dinsdag weten. De AFM heeft geen klachten van gedupeerden ontvangen.Volgens de Volkskrant blijkt uit onderzoek van een Turkse parlementaire commissie en een reeks vonnissen van rechtbanken in Duitsland en Zwitserland dat in Nederland en andere landen in totaal zeker 400.000 migranten uit Turkije voor minimaal 5 miljard euro zijn opgelicht. Zij zouden geld hebben belegd in zogeheten groene fondsen, genoemd naar de kleur van de islamitische vlag.

Centraal in de zwendel zouden de moskeeën van de Turkse organisatie Milli Görüs staan, die betrokken is bij de bouw van de Westermoskee in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes. De bouwplannen voor die moskee gaat al ruim tien jaar gepaard met gesteggel tussen het staddeel, de woningcorporatie Het Oosten en het bestuur van moskeevereniging Aya Sofia over onder meer de religieuze koers die de moskee gaat varen.

Onlangs lekte een geheim contract uit waaruit bleek dat de Westermoskee in handen komt van het hoofdkantoor van Milli Görüs in Keulen, dat bekendstaat als zeer conservatief.

Maandag werd bekend dat vijf voormalige sympathisanten van Milli Görüs het bestuur van de nog te bouwen moskee van financieel wanbeleid beschuldigen. Het bestuur zou onder meer betrokken zijn bij „duistere” financiële bedrijven, schrijven zij in een bezwaarschrift dat ze tegen de bouw van de Westermoskee hebben ingediend.

De CDA-fractie in de Tweede Kamer is verontrust door de berichten over de oplichting van de migranten. Kamerlid Sterk wil via schriftelijke vragen aan minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie opheldering over Turken die in Amsterdam belegd hebben in bepaalde fondsen.

De afdeling Noord Nederland van Milli Görüs, waaronder Amsterdam valt, wijst alle beschuldigingen met klem van de hand. De groene fondsen hebben net als bij andere Turkse organisaties ook de achterban van Milli Görüs individueel benaderd.

De organisatie zegt zelf op geen enkele wijze individuen te hebben aangespoord hun geld in effecten te steken. De officiële richtlijnen van Milli Görüs verbieden dat, aldus directeur Y. Altuntas.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer