Buitenland

„Leger Iran niet zo sterk als gedacht”

ABU DHABI - De felle retoriek van president Ahmadinejad doet anders vermoeden, maar het leger van Iran vormt geen enkele bedreiging voor zijn buurlanden.

Buitenlandredactie
6 March 2007 11:08Gewijzigd op 14 November 2020 04:34

Dat zeggen analisten die maandag op een conferentie over internationale veiligheid in Abu Dhabi zijn bijeengekomen.Zowel Iran zelf als de Verenigde Staten en Israël overdrijven de dreiging die van het land uitgaat, aldus Anthony Cordesman van het Center for Strategic and International Studies in Washington. In werkelijkheid kan Iran zich volgens hem voorlopig alleen richten op de verdediging van zijn grondgebied. Het omstreden Iraanse atoomprogramma kan volgens de analist pas over een jaar of tien gevaarlijk worden.

Cordesman sprak vooral Arabische defensiefunctionarissen toe, die over het algemeen zeer wantrouwend staan tegenover de Iraanse intenties in het Midden-Oosten. Maar de Amerikaan had een geruststellende boodschap. Iran heeft de beschikking over slechts 1600 verouderde tanks en ook de 260 toestellen van de Iraanse luchtmacht kunnen nauwelijks een bedreiging worden genoemd.

De Iraanse ballistische raketten stammen qua technologie uit de jaren ’60, zei Cordesman, en zijn waarschijnlijk net accuraat genoeg om een grote stad te treffen. Door hun relatief kleine lading zullen de raketten zelfs dan slechts zeer beperkte schade aanrichten. Het enige geavanceerde wapentuig dat Iran kan inzetten, is een luchtverdedigingssysteem van Russische makelij.

Wil Iran echt gevaarlijk worden, dan moet volgens Cordesman de komende vijftien jaar onafgebroken aan een kernwapenprogramma worden gewerkt. Een flink aantal Iraanse atoombommen kan in combinatie met de raketten waarover Iran beschikt gevaarlijk zijn voor de buurlanden. Tot die tijd doet de wereld er goed aan met Iran om de tafel te gaan zitten om problemen te bespreken, aldus Cordesman.

Mahmood Sariolghalam, een Iraanse expert op het gebied van internationale betrekkingen, zei dat de kracht van de conventionele onderdelen van Irans leger inderdaad door Teheran is aangedikt. Volgens Sariolghalam is het van groot belang dat de Arabische landen de dialoog met Iran blijven zoeken. Alleen op die manier kan het Iraanse beleid volgens hem worden beïnvloed.

De chef van het IAEA, het Weense atoombureau, Mohamed el-Baradei, heeft maandag gezegd dat het er op lijkt dat Iran zijn uraniumverrijkingsprogramma voorlopig heeft stilgelegd. Omdat Teheran geen volledige openheid van zaken geeft aan het IAEA, is niet met zekerheid vast te stellen of Iran met zijn atoomprogramma slechts vreedzame doelen nastreeft, zoals het beweert.

Ali Ashgar Soltanieh, de Iraanse gezant bij het IAEA, zei dat Iran nooit zijn recht om uranium te verrijken zal opgeven en gaf daarmee aan dat Iran geen gehoor zal geven aan de eis die de VN-Veiligheidsraad het land stelt: stoppen met de verrijking van uranium.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer