Ghana viert 50 jaar onafhankelijkheid
ACCRA - In Ghana wordt dinsdag het gouden jubileum van de proclamatie van de onafhankelijkheid herdacht. In 1957 schudde de West-Afrikaanse natie als eerste land in de sub-Sahara het juk van de koloniale overheersing van zich af.
Bij de officiële herdenking in de hoofdstad Accra waren tientallen hoogwaardigheidsbekleders aanwezig, onder wie veel Afrikaanse staatshoofden en regeringsleiders. Namens de voormalige kolonisator Groot-Brittannië is prins Edward vertegenwoordigd.De Britse overheersing sinds de 19e eeuw kwam ten einde door toedoen van de door socialisme en Afrikaans nationalisme geïnspireerde Kwame Nkrumah. „Ghana, uw geliefde land, is vrij”, sprak Nkrumah op 6 maart 1957 tegen de toegestroomde mensenmassa in Accra. De Ghanese ”vader des vaderlands” werd het boegbeeld van de Afrikaanse onafhankelijkheidsstrijd in de jaren die volgden.
Nkrumah zelf werd in 1966 door een staatsgreep ten val gebracht. Ghana maakte vervolgens een periode door van voortdurende machtsovernames en instabiliteit. Na een staatsgreep in 1981 kwam er een voor Afrikaanse begrippen ongekende rust, onder de nieuwe militaire leider Jerry Rawlings.
Rawlings voerde in 1992 zelfs een democratisch stelsel in en werd gekozen tot president. Na twee termijnen was hij in 2000 niet meer herkiesbaar en werd hij opgevolgd door het huidige staatshoofd, John Kufuor.
Terwijl in Accra de straten dezer dagen versierd zijn met de nationale kleuren rood, geel en groen, is er ook kritiek. Voor de feestelijkheden is zeker 20 miljoen dollar uitgetrokken. Van dit bedrag is bijna een derde gespendeerd aan tientallen peperdure auto’s om de gasten te vervoeren tijdens hun verblijf.
Ghana, ook wel Goudkust genoemd vanwege de grote hoeveelheden goud die in de bodem zitten, is relatief welwarend. Maar bijna de helft van de bevolking verkeert nog altijd in grote armoede. Veel Ghanezen zijn dan ook woedend over de hoge overheidsuitgaven voor de onafhankelijkheidsviering.