Buitenland

Chinees parlement bijeen

PEKING (ANP) – Het niet gekozen Chinese parlement is vanaf maandagmorgen bijeen voor de jaarlijkse zitting. De 2978 leden zullen zich twaalf dagen lang buigen over de weelde van de grote economische vooruitgang in het 1,3 miljard zielen tellende land, maar vooral ook over de grote problemen.

5 March 2007 07:05Gewijzigd op 14 November 2020 04:34

Centraal staan de grote verschillen tussen arm en rijk, de achterstand van het platteland, de grote corruptie en de enorme milieuvervuiling.Premier Jiabao hamerde in zijn openingsrede maandag op de noodzaak van een samenhangend beleid dat de economie niet te veel hindert en ook tegelijkertijd socialer en groener is. Wen zei dat China voor 2007 mikt op een economische groei van 8 procent en op een inflatie van hooguit 3 procent. De premier stelde dat in de stedelijke gebieden zeker 9 miljoen nieuwe banen moeten worden gecreëerd. Verder kondigde hij grote investeringen aan om meer welvaart te brengen naar het platteland, een broeinest van maatschappelijk gemor over de scheefgroei en de corruptie in ’s werelds vierde economie.

Verder zei Wen dat het Aziatische land inspanningen ten behoeve van het milieu zal leveren. Hij liet weten dat het milieu beter moet worden beschermd en dat de Chinezen zuiniger met energie moeten omgaan.

De parlementariërs zullen vooral voorgekauwde wetsvoorstellen bespreken en handelen in opdracht van de alleenheersende communistische partij. Desondanks is er al enkele jaren sprake van een soms levendig politiek debat tijdens de zitting van het Nationale Volkscongres, waarvan de media in China en ver daarbuiten uitgebreid verslag doen. Honderden, vooral Chinese, verslaggevers zijn in Peking om de bijeenkomst te verslaan.

De vergadering zal volgens de media in elk geval een opvallend voorstel aannemen. Voor het eerst sinds de communistische machtsovername in 1949 zal China particulier bezit formeel wettelijk gaan beschermen en daarmee een nieuwe stap zetten naar een echte vrijemarkteconomie.

In de communistische ideologie vallen alle grond en bedrijven aan de staat toe, maar die visie is nauwelijks meer verdedigbaar in een land dat in feite alleen nog communistisch in naam is. Voor hardliners in de partij is de wet een regelrechte ondermijning van de greep van de staat op de natie, voor meer gematigde krachten is het een zegen.

Voorstanders beschouwen de wet niet alleen als een nieuwe potentiële aanjager van de toch al stomende economie. Ze denken vooral een wapen in handen te hebben tegen corruptie. Juist omdat alle grond en fabrieken formeel staatseigendom zijn in China, heeft dat geleid tot enorme corruptie, machtsmisbruik en zelfverrijking van functionarissen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer