Buitenland

Israëlische leger trekt Nablus binnen

NABLUS (AP) - Het Israëlische leger is in de nacht van zaterdag op zondag Nablus op de Westoever binnengetrokken en heeft in een groot deel van de stad een uitgaansverbod afgekondigd. De operatie is volgens het leger bedoeld om „terreurdreigingen” af te wenden.

26 February 2007 10:56Gewijzigd op 14 November 2020 04:33

Israëlische militairen ontdekten zaterdag in Nablus een laboratorium waar explosieven werden gemaakt. Twee soldaten en vier Palestijnen raakten gewond bij schietpartijen die uitbraken nadat het leger de stad was binnengetrokken.Palestijnse functionarissen zeiden dat de operatie de pogingen van president Mahmud Abbas om weer vredesonderhandelingen met Israël op gang te krijgen, dwarsboomt.

Militairen trokken van huis naar huis, in de hoop gezochte Palestijnen te vinden. Lokale radio- en televisiestations werden overgenomen en gebruikt om de bevolking te manen binnenshuis te blijven.

In één geval dwongen nerveuze soldaten een Palestijnse jongen hun voor te gaan in een huis. Even laten reden ze weg met de jongen, plus een aantal Palestijnse mannen. In 2005 verbood het Israëlische hooggerechtshof het leger Palestijnse burgers als menselijk schild te gebruiken, maar het leger vecht deze uitspraak aan.

Het leger meldde zondag nog een explosievenfabriek en verscheidene wapenbergplaatsen te hebben ontdekt. Het liet weten dat het uitgaansverbod mogelijk dagen van kracht blijft.

De Israëlische politie zei zondag medewerkers van een Israëlisch bedrijf in Tel Aviv te hebben aangehouden, omdat ze door zaken te doen met bedrijven in de Gazastrook geld naar de radicale Palestijnse groepen Hamas en Islamitische Jihad zouden hebben gesluisd. Volgens de politie was het bedrijf gewaarschuwd, maar had het een manier gevonden om de Israëlische handelsrestricties te omzeilen.

Bij Hebron op de Westelijke Jordaanoever is zondag een Joodse kolonist door messteken om het leven gebracht. De politie zei dat onduidelijk is wie de man heeft vermoord en sluit een Palestijnse terreuraanslag niet uit.

Het lichaam van de 40-jarige kolonist werd gevonden in de omgeving van zijn woonplaats, de nederzetting Bat Ayin. In Hebron wonen ongeveer 500, veelal extremistische Joodse kolonisten. Ook in omliggende nederzettingen, waaronder Bat Ayin, wonen extremisten.

De Palestijnse president Mahmud Abbas heeft zaterdag bij een bezoek aan Parijs een laatste pleidooi gedaan voor opheffing van de internationale boycot van de Palestijnse regering. Maar hoewel hij allerhartelijkst werd ontvangen door de Franse president Jacques Chirac, kreeg Abbas net zo min enige toezegging los als van de andere leiders die hij op zijn reis door Europa bezocht heeft. Voor Parijs bezocht Abbas Londen, Berlijn en Brussel.

Abbas zei „buitengewoon tevreden” te zijn over zijn onderhoud met Chirac. Hij zei dat Frankrijk bereid was „de problemen tussen ons en de Israëliërs” te helpen oplossen. Maar op de vraag of hij enige garantie had gekregen over hervatting van de financiële hulp die na het aantreden van de Hamasregering werd ingetrokken, zei hij: „Wij hopen dat het embargo wordt opgeheven. Zo niet, dan zou alles wat wij kunnen ondernemen zinloos zijn.”

Chirac gaf geen commentaar na het gesprek met Abbas.

t

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer