Iran volhardt in verrijking uranium
WENEN/TEHERAN/RASHT (ANP/DPA/RTR) – Iran blijft weigeren de omstreden verrijking van uranium per direct te stoppen.
Volgens de islamitische staat valt er best te praten over de kwestie, maar dan alleen in onderhandelingen zonder voorwaarden vooraf. Iran is dan bereid garanties op tafel te leggen dat de verrijking alleen is bedoeld om kerncentrales te laten draaien en niet om atoomwapens te kunnen samenstellen.Dat zei de Iraanse nucleaire’onderhandelaar Ali Larijani dinsdagavond in Wenen. Hij voerde er een gesprek met Mohamed ElBaradei, de chef van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties.
Iraanse media stelden dat ElBaradei en Larijani zouden praten over een soort time-out. Iran zou de verrijking van uranium opschorten en de Veiligheidsraad zou dan de sancties opschorten. Larijani wilde hierover niets zeggen.
ElBaradei onderstreepte op zijn beurt in een vraaggesprek met The Financial Times dat hij niet zal blijven pogen de Iraniërs ervan te overtuigen dat het in hun eigen belang is een manier te vinden om de onderhandelingen voort te zetten.
De baas van het IAEA moet aan de VN rapporteren of Iran is gestopt met het verrijken van uranium zoals de Veiligheidsraad vorig jaar heeft geëist. Zijn bevindingen worden 6 maart op een bestuursvergadering van het IAEA besproken.
De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad sprak zich dinsdag uit voor een dialoog, maar hij verwierp opnieuw de uiterste datum die de VN voor het opschorten van de verrijking van uranium hebben gesteld.
Woensdag is de zestigste dag nadat de laatste resolutie van de Veiligheidsraad in deze kwestie (1737) werd aangenomen op 23 december vorig jaar. Die dreigt met sancties tegen Iran wanneer het land na zestig dagen nog niet heeft gehoorzaamd.
Vooral de Verenigde Staten leiden de internationale pogingen greep te krijgen op de nucleaire projecten van Iran. Washington stelt al meer dan twaalf jaar dat Iran kernwapens wil produceren. Met de verrijking van uranium wordt brandstof gemaakt voor de nucleaire reactoren. Het kan ook worden benut voor de vervaardiging van kernwapens. Iran heeft altijd ontkend dat het kernwapens wil maken of hebben.
IAEA-chef ElBaradei zei tegen The Financial Times dat Iran waarschijnlijk over een half jaar al uranium kan verrijken op grote schaal. Maar het land is mogelijk nog tien jaar verwijderd van een eigen atoombom, schatte ElBaradei.