Vis maakt mogelijk slim
LONDEN (AP) – Vrouwen die vis eten tijdens hun zwangerschap dragen er mogelijk aan bij dat hun kinderen een hoger IQ krijgen. Dit blijkt uit de resultaten van een vrijdag gepubliceerd onderzoek in The Lancet, een Brits wetenschappelijk tijdschrift.
Er is door een Amerikaans gezondheidsinstituut onderzoek verricht naar de eetgewoontes van 11.875 zwangere vrouwen in Bristol, Groot-Brittannië. Vanaf de 32ste week van hun zwangerschap hebben de vrouwen vijf vragenlijsten ingevuld over hun visconsumptie. Na de bevalling hebben de vrouwen gedurende acht jaar een vragenlijst bijgehouden over de verschillende vaardigheden van hun kinderen. De resultaten van het onderzoek zijn niet helemaal betrouwbaar, vanwege mogelijke subjectiviteit van de moeders.Op grond van het onderzoek concluderen de wetenschappers dat vrouwen die meer dan 340 gram aan visproducten per week eten, slimmere kinderen op de wereld zetten die beter ontwikkeld zijn dan kinderen wier moeders geen visproducten consumeren.
De onderzoekers zeggen dat de uitkomst van het onderzoek verrassend is en tegenstrijdig met eerdere Amerikaanse en Britse research, waaruit zou blijken dat zwangere vrouwen de consumptie van vis juist moeten beperken vanwege de mogelijke concentratie van kwik in hun lichaam. Kwik kan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel.
Uit het onderzoek is niet gebleken dat het eten van vis tot nadelige gevolgen heeft geleid bij zwangere vrouwen. Vis bevat zowel giftige stoffen als belangrijke bouwstoffen, zoals omega-3 vetzuren die essentieel zijn voor een goede ontwikkeling van de hersenen. Het blijft vooralsnog onduidelijk of het voor zwangere vrouwen raadzaam is om vis te eten. Deskundigen hebben gepleit voor nader onderzoek. Het onderzoek is mede gefinancierd door de Britse regering.