Binnenland

Ophef over dubbele nationaliteit bewindslieden

DEN HAAG - In de Tweede Kamer is donderdag beroering ontstaan over een voorstel van de Partij voor de Vrijheid (PVV) om de bewindslieden Aboutaleb en Albayrak uit het kabinet te houden.

Redactie politiek
16 February 2007 11:25Gewijzigd op 14 November 2020 04:31

PVV-Kamerlid Fritsma diende een motie in waarin de Kamer zou moeten verklaren het „onwenselijk” te vinden dat mensen met een dubbele nationaliteit tot het kabinet toetreden. Dat gebeurde tijdens een wetsbehandeling voor inperking van de dubbele nationaliteit voor de tweede en derde generatie. Onder druk van Kamervoorzitter Verbeet, die de motie buiten de orde verklaarde en Fritsma tijdelijk het woord ontnam, werd de motie weer ingetrokken.De Amsterdamse PvdA-wethouder Aboutaleb is beoogd staatssecretaris van Sociale Zaken. Hij heeft naast de Nederlandse ook de Marokkaanse nationaliteit. PvdA-Kamerlid Albayrak, die als staatssecretaris naar Justitie gaat, is van Turkse afkomst.

Fritsma twijfelt of zij wel „loyaal genoeg aan Nederland” kunnen zijn. Volgens hem dreigt het risico van belangenverstrengeling. Bovendien uitte hij twijfels over de loyaliteit van Kamerleden met een dubbele nationaliteit.

De rest van de Kamer reageerde onthutst. PvdA-Kamerlid Dijsselbloem drong er bij Fritsma op aan „dit schandalige, kwestieuze voorstel” niet in te dienen. GroenLinkser Azough, die zelf de Nederlandse en Marokkaanse nationaliteit heeft, noemde de motie „onkies en een parlement onwaardig.”

Kamervoorzitter Verbeet wees op de eed op de Koning, het Statuut voor het Koninkrijk en de Nederlandse Grondwet. Aboutaleb en Albayrak hebben die eed als wethouder en Kamerlid al afgelegd, en dat zullen opnieuw moeten doen als ze staatssecretaris worden. Daarom mag de PVV volgens Verbeet absoluut niet twijfelen aan de loyaliteit van de nieuwe bewindslieden.

PVV-fractievoorzitter Wilders beschuldigde Verbeet even later van het bedrijven van „pure partijpolitiek” door de motie buiten de orde te plaatsen. Hij zei dat velen in Nederland sceptisch zijn over de dubbele nationaliteit in het landsbestuur.

In Nederland hebben in totaal 1 miljoen mensen een dubbele nationaliteit. In de Tweede Kamer gaat het om twintig parlementariërs.

Demissionair minister Verdonk van Integratie, aanwezig tijdens het debat, geeft er de voorkeur aan dat Kamerleden en bewindslieden alleen de Nederlandse nationaliteit hebben. „Ik vind het heel belangrijk dat volksvertegenwoordigers en bewindspersonen uitstralen dat ze trots zijn op hun Nederlanderschap.” Dat kunnen ze bijvoorbeeld laten zien door, indien mogelijk, hun tweede nationaliteit op te geven, aldus Verdonk.

PvdA’er Dijsselbloem reageerde geprikkeld. „Nederland telt meer dan 1 miljoen inwoners met een dubbele nationaliteit. Ik heb de grootst mogelijke moeite met de suggestie dat deze mensen meer dan anderen hun loyaliteit en vaderlandsliefde moeten betuigen.”

Aboutaleb zelf verklaarde volledig loyaal te zijn aan Nederland. „Elke twijfel over mijn loyaliteit vind ik onbegrijpelijk. Ik heb een keuze gemaakt voor Nederland. Als je vraagt of ik veel waarde hecht aan mijn Marokkaanse paspoort, dan is dat niet het geval. Ik gebruik het niet eens.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer