Libanon herdenkt moord op Hariri
BEIROET (ANP/AP) - In de Libanese hoofdstad Beiroet zijn woensdag tienduizenden mensen bijeengekomen om de moord, twee jaar geleden, op voormalig premier Rafik aHariri te herdenken. De situatie in het land is gespannen. Dinsdag ontploften nog twee bommen in de buurt van Beiroet. Daarbij vielen drie doden.
De menigte verzamelde zich op het Plein van de Martelaren in het centrum van de stad. In die omgeving kamperen al meer dan tien weken tegenstanders van de regering. Om te voorkomen dat het tot een treffen tussen beide groepen zou komen, was een hek geplaatst. Leger en politie waren massaal op de been. Op strategische posities stonden tanks.De mensen die zich hadden verzameld om Hariri te herdenken, zwaaiden met Libanese vlaggen en vaandels. In een toespraak haalde druzenleider Walid Joumblatt scherp uit naar Syrië, dat achter de moord zou zitten. Hij noemde de Syrische president Bashar al-Assad „een aap, een slang en een monster.” De soennitische voorman Saad Hariri, zoon van de vermoorde oud-premier, sloeg een meer verzoenende toon aan en riep op tot nationale eenheid.
Vorige maand vielen er nog doden bij confrontaties tussen aanhangers en tegenstanders van de door het Westen gesteunde regering van premier Fouad Siniora. De oppositie, bestaande uit de pro-Syrische sjiitische partijen Hezbollah en Amal en de beweging van de christelijke oud-legerleider Michel Aoun, wil de regering, bestaande uit soennieten, druzen en christenen, tot aftreden dwingen.
Hezbollah, grootste oppositiepartij en naaste bondgenoot van Syrië en Iran, vindt de regering veel te pro-Amerikaans. Volgelingen van de regering beschuldigen de sjiitische partij ervan dat de acties vooral bedoeld zijn om te voorkomen dat er een internationaal tribunaal komt om de verdachten van de moord op Hariri te berechten.
De anti-Syrische Hariri kwam op 14 februari 2005 met 22 anderen om het leven bij een zelfmoordaanslag met een autobom in het centrum van Beiroet. De aanslag vormde de aanleiding tot massale protesten, die Syrië er uiteindelijk toe dwongen na 29 jaar zijn troepen uit Libanon terug te trekken. De herdenking gisteren werd gehouden bij het graf van Hariri, vlak bij de plek van de aanslag.
De Amerikaanse president George Bush greep de herdenkingsdag in Libanon aan om op te roepen tot de oprichting van een speciaal tribunaal voor de berechting van verdachten van de moord op oud-premier Hariri. „De VS steunen het Libanese volk in zijn eis om de waarheid te weten”, aldus Bush in een schriftelijke verklaring.