Buitenland

Guinee eist president die zijn handen uit de mouwen steekt

CONAKRY - In het West-Afrikaanse Guinee geldt sinds maandagavond van 20 uur ’s avonds tot 16 uur ’s middags een uitgaansverbod. Met deze maatregel probeert president Lansana Conté de rust in zijn land te herstellen. Sinds begin dit jaar kwamen zeker honderd mensen bij rellen om het leven. Wat is de inzet van het conflict?

Buitenlandredactie
14 February 2007 09:32Gewijzigd op 14 November 2020 04:31

President Lansana Conté is oud (73), lijdt aan diabetes en verschijnt daarom praktisch nooit in het openbaar. Dat wekt wrevel, omdat de economie van het land er slechter voorstaat dan ooit. Vorig jaar was er een inflatie van bijna 30 procent, waardoor de primaire levensbehoeften voor veel mensen onbetaalbaar zijn geworden. Tussen de 70 en 80 procent van de inwoners is werkloos. De bevolking wil kortom een president die zich inzet om het tij te keren.De vakbonden zijn van mening dat er alleen een economische verbetering kan komen, als Conté aftreedt. Om dat te bereiken riepen ze het land in januari op tot stakingen. De president, die sinds 1984 aan de macht is, maakt echter allerminst aanstalten om te vertrekken. Conté verklaart regelmatig dat hij de macht van God heeft gekregen en dat protesten aan dat gegeven niets kunnen veranderen.

De lucht leek enigszins te klaren, toen de president twee weken geleden toezegde een neutrale premier aan te stellen, een post die sinds april vacant is. De vlam sloeg echter weer in de pan toen Conté vrijdag in die functie Eugène Camara benoemde, een van zijn naaste medewerkers, die al sinds 1997 in het kabinet zit. Daarop verklaarden de vakbondsleiders de staking te zullen volhouden tot de president zelf opstapt.

Sinds het uitgaansverbod is het rustig op straat. Het verbod geldt ook voor hulporganisaties als het Rode Kruis, die tijdens de rellen veel gewonden hebben verzorgd. Zij zijn daardoor momenteel niet in staat hun werk te doen. Een verzoek tot vrijstelling wees de regering af.

Volgens waarnemers kan Conté het volhouden zolang hij het leger achter zich heeft. De Britse omroep BBC meldde dinsdag echter dat er schoten zouden zijn gehoord in een van de belangrijkste onderkomens van de militairen in Conakry. Dat zou op verdeeldheid kunnen wijzen.

Hoewel Guinee rijk is aan grondstoffen, zoals bauxiet, leeft een groot deel van de 10 miljoen inwoners in armoede. Het land kent drie belangrijke bevolkingsgroepen, de Mandinka, de Peul en de Sousou, waartoe Conté behoort. Sommigen vrezen een machtsstrijd tussen deze etnische groepen na het wegvallen van Conté.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer