Buitenland

EP eist einde aan illegale CIA-vluchten

STRAATSBURG - Het Europees Parlement wil dat de CIA niet langer burgers illegaal oppakt en vervoert. De EU-landen zouden een schadevergoeding moeten uitkeren aan de minstens 21 burgers van wie tot dusver is bewezen dat ze illegaal door de Amerikaanse geheime dienst zijn meegenomen.

Buitenlandredactie
14 February 2007 08:54Gewijzigd op 14 November 2020 04:31

De meerderheid van het Europees Parlement zal woensdag met die aanbevelingen instemmen, zo bleek dinsdag. Een onderzoekscommissie van het parlement bekritiseerde in een rapport recent veertien EU-landen, omdat ze te weinig deden tegen geheime CIA-vluchten van terreurverdachten. Nederland staat niet op dat lijstje. De commissie „sluit niet uit” dat er illegale CIA-kampen waren in Polen en Roemenië.De christendemocraten in het parlement willen het rapport nog wat aanpassen. De fractie spreekt zelf over „meer in balans brengen” van het rapport en het schrappen van speculaties en interne tegenstellingen. Ze wil bijvoorbeeld toevoegen dat „er geen bewijs is voor CIA-kampen in Roemenië.”

VVD-parlementariër Hennis-Plasschaert verwijt de christendemocraten partijpolitiek te bedrijven in een zaak van Europees belang. Ze wil dat EU-landen hun verantwoordelijkheid nemen. „Het terrorisme moet via legale weg worden bestreden. We mogen geen mensenrechten opofferen of willekeurig beperken. Hiermee wordt de terrorist juist in de kaart gespeeld.”

ChristenUnie en SGP vinden het hele rapport overbodig. De Zwitser Dick Marty had dezelfde kwestie al uitgezocht voor de Raad van Europa voor mensenrechten en democratie. „Kunnen we achterhalen wat dit onderzoek heeft gekost, ook in vergelijking met het onderzoek van Dick Marty?” zegt Europarlementariër Blokland (ChristenUnie). Hij heeft liever dat VS en EU samen optrekken tegen terrorisme in plaats van elkaar te wantrouwen.

PvdA-er Wiersma vindt dat de EU-landen er nu voor moeten zorgen dat terrorismebestrijding binnen de grenzen van het internationale recht plaats heeft.

De SP onderstreept de kritiek van het rapport op De Vries, de terrorismebestrijder van de Europese Unie. De VVD’er zou te weinig hebben willen meewerken. De Vries kondigde inmiddels om persoonlijke redenen zijn afscheid aan.

Mensenrechtenactivisten hebben parlementariërs aangespoord om niet te bezwijken onder de druk die bepaalde EU-lidstaten uitoefenen. In plaats daarvan hebben zij het parlement opgeroepen om van EU-lidstaten te eisen dat zij onderzoek verrichten naar CIA-activiteiten op hun grondgebied. Amnesty International stelde dat de pogingen om de toon van het rapport af te zwakken een teken is van de kwetsbaarheid van het parlement.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer