Optimisme rond overleg Noord-Korea
PEKING (AP) - In grote lijnen zijn onderhandelaars over het Noord-Koreaanse atoomprogramma het vrijdag eens geworden over een voorstel dat de ontwapening van Pyongyang behelst.
Dat heeft de belangrijkste Amerikaanse onderhandelaar, onderminister van Buitenlandse Zaken Christopher Hill, vrijdag gezegd. Op basis van het Chinese voorstel zou Noord-Korea van energie worden voorzien in ruil voor het sluiten van zijn belangrijkste nucleaire faciliteiten binnen twee maanden.Sinds het zeslandenoverleg in 2003 begon, hebben de besprekingen slechts één gezamenlijke verklaring opgeleverd, in september 2005, volgens welke Noord-Korea zijn nucleaire programma zou staken in ruil voor hulp en de verzekering van de VS dat ze er niet op uit zijn het regime in Pyongyang weg te krijgen. Kenichiro Sasae, de hoogste Japanse onderhandelaar, zei vrijdagenavond geen mogelijkheden te zien voor afspraken over de implementatie van deze verklaring.
Naast de Verenigde Staten, Japan en Noord-Korea nemen Rusland, China en Zuid-Korea deel aan het overleg.
Na een twee uur durende lunchontmoeting met zijn Noord-Koreaanse ambtgenoot Kim Kye Gwan zei Hill eerder dat hij „voorzichtig optimistisch” was. Kim zei dat over bepaalde punten overeenstemming was bereikt met de Amerikanen, maar dat er op bepaalde terreinen nog steeds het nodige moet worden besproken.
Vorige maand vond een ontmoeting in Duitsland plaats waar Noord-Koreaanse en Amerikaanse afgezanten de verschillen tussen de beide partijen besproken hebben. Daarmee is de toon van de onderhandelingen een stuk milder geworden.
Het geschil begon eind 2002, toen Washington Noord-Korea ervan beschuldigde heimelijk uranium te verrijken, in strijd met in 1994 gemaakte afspraken. Noord-Korea zette internationale inspecteurs het land uit en herstartte zijn reactor, wat in oktober vorig jaar culmineerde in de eerste Noord-Koreaanse kernproef.